5 Petnda Bdan Anda Kekurangan Syur Dan Buah

Pertama, ia sangat kaya dengan antioksldan yang akan membantu melindungi tubuh badan daripada bahan kimia serta radikal bebas yang berbhaya.

Kebaikan makan sayur dan buah yang kedua ialah kedua-duanya kaya dengan serat yang akan membantu menstabilkan kadar gula, merendahkan tahap kolesterol serta mengelakkan kondisi sembelit.

Buat anda yang gemar makan hidangan tanpa sayur atau buah, anda mungkin perlu berfikir banyak kali lagi demi kesihatan tubuh badan anda sendiri.

Apa akan jadi jika kurang makan buah dan sayur?

Kurangnya pengambilan sayur atau makan buah akan meningkatkan risiko penyakit yang telah kami nyatakan di atas tadi serta tubuh badan jadi tidak sihat dan kuat.

Berikut adalah petanda yang muncul pada tubuh badan jika anda kurang makan buah dan sayur:

#1. Sukar melihat dalam gelap

Mungkin mitos ambil lobak untuk mata yang jelas itu adalah benar kerana kebaikan makan sayur lobak diketahui amat baik untuk mata.

Lobak mengandungi tinggi vitamin A yang boleh menghasilkan pigmen retina pada mata.

Kekurangan pigmen retina ini seterusnya pula akan mengakibatkan anda sukar melihat dalam gelap yang sekali gus menyumbang kepada masalah penglihatan.

#2. Gusi amat mudah berdarah

Ada beberapa sebab gusi berdarah dan salah satunya adalah kekurangan vitamin C. Ia tidak dapat dihasilkan secara semula jadi, maka vitamin ini perlu dikonsumsi melalui pemakanan ataupun suplemen.

Vitamin C dari sayur serta buah mampu menguatkan sistem imun, mengelakkan sel rosak dan melancarkan proses pemulihan yang penting untuk tubuh badan.

#3. Kerapuhan kuku dan rambut

Biotin (vitamin B7) adalah nutrien yang boleh ditemui dengan banyak di dalam pelbagai jenis sayur dan buah seperti bayam, brokoli, kubis, pisang dan lain-lain.

Kekurangan Biotin dalam tubuh badan boleh menyebabkan masalah kuku dan rambut rapuh lantas mengakibatkan ia menjadi pucat, gugur serta tidak sihat.

#4. Sembelit

Untuk pengetahuan anda, individu normal memerlukan sekurang-kurangnya 18 gram serat setiap hari yang boleh diperolehi daripada sayur atau buah dalam diet.

Jika ia kurang dalam tubuh badan, maka risiko sembelit adalah lebih tinggi dan ia adalah sebab paling utama kenapa anda perlu makan buah dan sayur lebih banyak.

Jika kurang makan sayur & buah

5. Mood tidak tentu

Sebab terakhir kenapa perlu makan sayur dan buah lebih banyak dalam diet adalah untuk mengekalkan mood anda sehari-harian bagi memastikan emosi sentiasa stabil dan sihat.

Jika anda mengalami mood tidak tentu secara mendadak, cuba tambahkan kedua-dua makanan ini ke dalam diet selain berjumpa doktor untuk diagnosis.

Sumber : Hellodoktor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*