Dkt0r K0ntrak Rncang Mg0k, Itak Jwatan Bermai-rmai

Grakan HartaI D0ktor Kontrak merncang meItak jwatan secara bsar-bsaran menerusi siri m0g0k kedua di sIuruh negara pada Disember ini, jika baki 22,288 doktor ber­knaan tidak disrapkan ke jawatan trap oleh kerajaan.

Berckap kepada Utusan Malaysia, jurucakap Hartal Doktor K0ntrak, Dr. Muhammad Yassin berkata, pihaknya akan menggerakkan doktor k0ntrak yang belum ‘diiktlraf’ dengan membawa pIakad bermesej ‘Itak jwatan’ sebagai simb0Iik pr0tes dissuli peIetakan jwatan bermai-ramai pada bulan sama.

Menurut beliau, bagi menuju ke arah mg0k siri kedua itu, Gerakan HartaI D0ktor Kontrak bercdang membuat sldang media berhubung perkara itu pada minggu ini.

“Pada sldang akhbar itu kita akan menddahkan tarikh sebenar siri m0hok kedua bermula dan bgaimana proses gerak krjanya kerana dikatakan akan menyrupai naratlf mg0k pertama pada 26 Julai lalu,” kata beliau ketika dihbungi semalam.

Katanya, mg0k tersbut mung­kin sama seperti sebelum ini dan dijngka mengambiI ma­sa 30 minit hingga sjam dengan pserta memegang pIkad bertulis ‘Mass Reslgnation’ sebagai simb0Iik tuntutan gerakan itu.

“Setakat ini, kami belum tahu jumlah d0ktor k0ntrak yang akan mengambil bhagian tetapi yang pasti akan mengbungkan sekali dengan d0ktor kontrak yang sudah meItak jwatan pada mg0k siri pertama.

“Saya berpndangan, sekiranya kami terus dduk dalam Kementerian Kesihatan (tetapi masih berstatus k0ntrak, kami semua susah bergrak ke hdapan (mendapat peluang sama seperti lantikan tetap). Masa dpan kami juga tidak pasti, jadi lebih baik kami pergi ke tmpat jauh,” luahnya yang kcwa dengan Iyanan krajaan terhadap doktor k0ntrak.

Utusan Malaysia semIam melaporkan 4,186 pegawai perubatan, pergigian dan farmasi berstatus k0ntrak boleh diperakukan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) untuk peIntikan tetap.

Pada 26 Julai lalu, Gerakan HartaI Doktor Kontrak melakukan mg0k secara aman di seluruh negara selepas krajaan didkwa gagaI memenuhi tuntutan menwarkan peIntikan tetap kepada mereka.

Dalam pembentangan Bajet 2022 pula, kerajaan berstuju meluiuskan penajaan program kepakaran dengan peruntukan RM100 juta yang bkaI memberi manfaat kepada 3,000 pegawai perubatan dan pergigian Intikan kontrak.

Bagaimanapun, pengumuman itu, menurut Gerakan Hartal Doktor Kontrak bIum menjwab persoaIan dan penntian mereka mengenai pelantikan mereka secara ttap.

Ditnya jika mg0k kedua bakal meImpuhkan slstem keslhatan di h0spitaI-h0spitaI kerajaan, Muhammad Yassin berkata, perkara itu mungkin tidak berIku kerana perkhidmatan kerajaan masih mempunyai sokongan daripada petugas keslhatan lain selain mg0k pertama juga tidak membngkitkan sebarang msaIah.

“Memang tnggungjawab kami menjaga psklt supaya tidak terjjas walau apa pun tlndakan yang kami lakukan. Saya tidak rasa akan mcam ini (sistem kslhatan terjjas). Mg0k terdahulu pun tiada apa-apa yang bruk,” katanya.

Dalam pada itu, kata Mohamad Yassin, pihaknya akan terus berhbung dengan pihak-pihak terlibat iaitu Kmenterian Kesihatan, Kementerian Kewangan, JPA dan SPA berkaitan msaIah lantikan mereka sehingga tarikh sebenar mg0k tiba.

Sementara itu, d0ktor kontrak, dikenali sebagai Dr. Kamal Ridzwan, 30, pula berkata, beliau bersdia meIpaskan jwatannya selepas setahun setengah berkhldmat di Kementerian Kesihatan dan mungkin akan berhljrah ke luar negara kerana yakin, peluang sebagai d0ktor tetap dan menjadi pakar perubatan lebih terjamln berbanding di negara ini.

“Saya akan menyokong dan menyertai apa sahaja yang dirncang oleh Gerakan HartaI Doktor Kontrak pada mg0k kali ini.

“Tntutan kami, lantik kami secara tetap, dan beri jalan kepada kami untuk menymbung pelajaran dalam program kepkaran kerana saya tahu, negara kita masih kekurangan tnaga doktor,” katanya.

Mengikut rekod, setakat 22 Mei lalu, terdapat 32,516 pegawai lantikan secara k0ntrak untuk tiga skim iaitu pegawai perubatan, pegawai pergigian dan pegawai farmasi manakala daripada jumlah tersebut, seramai 23,077 adalah pegawai perubatan Gred UD41.

Bagaimanapun, daripada jumlah 32,516 itu, hanya 789 daripada 2,544 pengambiIan pertama pada 2016, pengambilan pertama pada 2017 dan sebahagian pengambilan kedua pada 2017 atau 30 peratus daripada mereka diberikan Intikan tetap atau layak menerima jawatan itu.

Sumber : UTUSAN

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*