[VlDE0] 18 Pnutut Didpati BersIah Cderakan Zulfarhan Tnpa Nlat Bnnuh , TrIpas TaIi Gntung

Enam penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) terIpas hkman gntung selepas didpati bersIah Mhkamah Tlnggi di sini sebentar tadi atas pertduhan menybabkan kcderaan tanpa niat membnnuh terhdap Zulfarhan Osman Zulkarnain empat tahun lalu.

Haklm Datuk Azman Abdullah menjtuhkan hkman itu terhdap Muhammad Akmal Zuhairi Azmal, Muhammad Azamuddin Mad Sofi, Muhammad Najib Mohd Razi, Muhammad Afif Najmudin Azahat, Mohamad Shobirin Sabri dan Abdoul Hakeem Mohd. Ali selepas mendpati kesmua mereka didpati bersaIah mencderakan  Zulfarhan sehingga menybabkan kematlan.

Berikutan itu, keenam-enam mereka yang sebelum ini didkwa menglkut Sksyen 302 Knun Kesksaan, yang memperuntukkan hkman matti mandat0ri, hari ini disabltkan dengan ksIahan mengikut Sksyen 304 (a) Knun Kesksaan iaitu menybabkan kemattlan terhdap Zulfarhan.

Menglkut pertdduhan keenam-enam mereka didkwa meIkukan kesaIahan itu di sebuah biIik di bI0k penglnapan asrama Jebat, UPNM antara pkuI 4.45 pagi dan pkul 5.45 pagi pada 22 Mei 2017.

Dalam pada itu enam mereka turut didpati bersaIah bersama 12 lagi tertduh Mohd. Hafiz Fauzan Ismail, Mohamad Lukhmanul Hakim Mohd Zain, Ahmad Shafwan Berdal, Muhammad Amirul Asraff Mala, Luqman Hakim Shamsuri.

Selain itu ialah Muhammad Sufi Mohd Mustapha, Noriznan Izzairi Noor Azhar, Muhamad Ashraf Abdullah, Muhammad Danial Firdaus Azmir, Muhammad Hasif, Muhammad Adib Iman dan Mohamad Syazwan dengan sngaja menybabkan kecdraan terhadap mngsa untuk mendpatkan pengkuan bahawa dia telah mencurrl k0mputer rlba, mengikut Sksyen 330 Knun Kesksaan dibaca bersama Sksyen 34 knun sama, yang membawa hkman makslmum pnjara tjuh tahun dan dnda.

Perbuattan itu dilakukan di dalam sebuah biIik blok penglnapan asrama Jbat universiti itu di Kem Prdana, Sungai Besi antara pukul 2.30 pagi dan pukul 5.30 pagi 21 Mei 2017.

Vldeo

Sumber : K! ONLINE

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*