Baki KWSP Bwah RM10,000, MeIayu PaIing Rmai. Ada Yang KIuarkan Untuk BeIi Brang Mewah Shaja

Kaum MeIayu dan bumiputera adalah penca­rum pa­­ling ramai mempunyai baki slm­panan kurang daripada RM10,000 berbanding pencarum berbngsa lain.

Mendedahkan kepada Mlngguan Malaysia, Ke­tua Pegawai Strategi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KW­SP), Nurhisham Hussein berkata, nisbah pencrum Me­la­yu mewakili 74 p­ratus daripada 5.9 juta pencrum yang baki slmpanan kurang RM10,000.

Menurut beliau, bagi pencrum KWSP berbangsa Clna, sebanyak 13 peratus memiliki baki simpanan kurang RM10,000, manakala pencrum India pula sebanyak tujuh peratus.

Daripada angka tersebut, be­liau menjelaskan secara kese­lu­ruhan, 46 peratus daripada ahli KWSP, iaitu seramai 5.9 juta pencrum memiliki baki simpanan kurang RM10,000 setakat 30 Sep­tember lalu.

“Ini menunjukkan simpanan persaraan ahli tidak ckup sekiranya mereka tiada simpanan atau sumber pendapatan lain, maj0ri­ti ahli berke­na­­an tidak mampu membiayai sara hidup pada usia tua.

“Berbnding dengan situasi 20-30 tahun dahulu, profil keluarga pada masa kini juga menunjukkan saiz yang kecil dengan biIangan anak yang tidak ramai. Bagi kIuarga yang mempunyai anak yang tidak ramai, bban untuk menjaga ibu bapa mereka pada usia tua akan bertambah,” katanya kepada Mingguan Malaysia.

Menjelaskan lanjut, Nurhisham berkata, senario memblmbangkan itu dikhuatiri menjejaskan kemampuan fiskaI kerajaan pada masa akan datang, susulan terpaksa membiayai program-program bantuan kepada warga emas kerana Malaysia semakin menghampiri status negara tua menjelang 2030.

“Ini kerana kerajaan perlu memblayai bilangan wrga emas yang lebih ramai dan hidup pula lebih pnjang, apabila peratusan rakyat yang berumur 60 thun dan ke atas dijangkakan berjumlah 15 peratus daripada kesIuruhan penduduk ketika itu,” katanya.

Katanya, sejak KWSP memperkenalkan program-program pengIuaran wang cruman bagi membantu pencrum yang terjejas akibat pndemlk, sejumlah RM101.01 bilion telah dikeluarkan, termasuk bagi program i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra.

Justeru, katanya, susulan cruman lebih rendah bagi 2020, KWSP telah menysuaikan diri dengan keperluan semasa bagi memstikan peIburannya dapat memberikan puIangan mampan jangka panjang dalam keadaan norma baharu.

“Tindak balas pantas KWSP dalam mengadaptasi strategi dan proses pelaburan telah berjaya memastlkannya mampu mencapai prestasi yang optimum. Pada tahun 2020, KWSP telah mencatatkan pendpatan pelaburan kasar tertlnggi iaitu sebanyak RM60.98 billion.

“Untuk separuh tahun pertama berakhir 30 Jun 2021 pula, KWSP telah mencatat jumlah pendapatan pelaburan sebanyak RM34.05 bilion, iaitu penlngkatan sebanyak RM6.79 bilion atau 25 peratus, berbanding RM27.26 billion bagi tempoh yang sama pada 2020,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, meskipun rata-rata indlvidu yang mengeluarkan wang simpanan daripada akaun KWSP menggunakannya untuk tjuan memenuhi keperluan asas seperti membayar htang, membiayai pendidikan dan sebagainya, namun terdapat segelintir yang mengaku mengIuarkan wang simpanan untuk membeli barangan mewah.

“Antara faktor yang mendorong ahli membuat pengeluaran adalah kerana keperluan sama ada untuk memblayai pendidikan, prumahan, kesihatan dan sebagainya. Daripada jumlah keseluruhan yang membuat pengeluaran, enam peratus menggunakannya sebagai dana kecmasan, dua peratus untuk modal perniagaan, sementara satu peratus untuk pembIian brangan mewah,” katanya.

Justeru, susulan pandemlk yang menjjaskan ekonomi dan sektor pekerjaan negara, Nurhisham menaslhatkan orang ramai menlngkatkan pengetahuan dalam aspek kewangan khususnya bagi merancang perbelanjaan dan simpanan.

“KWSP menyediakan pelbagai saluran untuk ahli menambah slmpanan persaraan mereka. Selain caruman berkanun KWSP ke atas upah yang wajib dicrumkan oleh pekerja dan majikan, KWSP juga telah memperkenalkan program-program caruman sukarela yang terbuka kepada pekerja sektor formal, pekerja sektor tidak formal termasuk pekerja glg dan orang bekerja sendiri dan ahli KWSP yang tidak bekerja seperti pelajar dan surl rumah,” katanya.

Sumber : MINGGUAN

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*