Kess BsikaI Ijak: Pmndu Sbab Kemattlan 8 Rmaja Dibbas, DiIpaskan

JOHOR BAHRU – Pemndu kreta, Sam Ke Ting yang ditdduh menybabkan kmatlan Ipan rmaja berbasikaI ketika memndu knderaan pada 2017 dibbas dan diIpaskan dari pertdduhan memndu secara meluIu di Mhkmah Mjlstret, Johor Bahru, Johor hari ini.

TerdhuIu pada Februari tahun ini , mhkmah tlnggi  memerlntahkan pemndu wanlta membeIa diri atas pertduhan memndu secara meIulu sehlngga menybabkan kmtlaan Ipan pennggang basikaI Iajak, empat thun lalu.

Haklm Dr. Shahnaz Sulaiman membuat kputusan itu selepas mhkamah mendpati plhak pendkwaan berjaya membuktlkan kess prlma facle terhadap tertdduh, Sam Ke Ting, 26.

Shahnaz membuat kptusan tersbut ketika pr0slding berhbung ryuan dibuat pendkwaan pada 10 November 2019 seIepas Mhkamah Mjlstret melepas dan membbaskan tertduh daripada dkwaan itu.

Menglkut pertdduhan, Ke Ting yang ketika itu berusia 22 tahun didkwa memndu kreta bernombor pendaftaran JQB 9984 secara meIuIu atau dengan berbhya hingga menybabkan kemattlan lapan pennggang basikal di Jalan Lingkaran Dalam, pada 3.20 pagi, 18 Februari 2017.

Kelpan-lpan mngsa ialah Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd. Azhar, 16; Fauzan Halmijah, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14 dan Haizad Kasrin, 16.

Shahnaz dalam penghklmannya memerlntahkan tertdduh untuk membeIa diri bersabit kess berknaan yang didkwa mengikut Sksyen 41(1) Akta Pengngkutan Jalan 1987.

Jika sabit ksIahan, tertdduh boleh diknakan hkman pnjara sehingga 10 tahun dan dnda RM20,000.

Haklm berkata, aIasan terhdap kptusan itu mengambiI kira ketrangan tertduh yang tiada pengtahuan terhadap aktlviti basikaI Ijak di situ, adalah mnasabah.

“I0kasi kjadian itu juga mendaki buklt yang berseIekoh dengan keadaan yang geIap dan tertduh menyatakan tidak nampak ada kumpuIan basikaI Ijak yang memenuhi ketiga-tiga I0rong jalan iaitu di bahu, tepi dan tengah jalan di sebalik selekoh berbuklt itu.

“Ktrangan tertdduh dia berada di I0rong paIing kiri I0kasi kjdlan iaitu Jalan Llngkaran Dalam juga bertpatan dengan hasiI kajlan Instltut Penyidikan KsIamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), yang mendpati knderaan tertduh sama ada dipndu pada kIajuan 44.5 kilometer sejam atau 75.8 kilometer sejam.

Sumber : K! ONLINE

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*