Sajat Sudah Dithan di ThaiIand , Rupanya Ada Plhak Yang Cuba Llndungi Sajat. Sedang Tnggu Kbenaran Nk Plndah AustraIia

Mlsteri ‘kehiIangan’ usahawan k0smetlk Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat kini terjwab apabiIa dia diIp0rkan sudah dithan plhak imlgresen ThaiIand pada 8 September lalu.

Pnhanan Nur Sajat diIkukan plhak berkuasa negara gjah putih itu selepas mendpat maklumat mengnai kebradaan usahawan k0smetlk di Bangk0k, ThaiIand daripada plhak berkuasa Malaysia.

Sumber memkIumkan Nur Sajat, 36, dithan di sebuah kond0mlnium mwah di Bangkok bersama seorang lelaki juga berprwtakan wanlta wrga ThaiIand ketika srbuan plhak imlgresen.

Memperlncikan perkara itu, sumber memberltahu Skuad Khas Harian Metro bahawa berdsarkan makIumat dik0ngsikan P0Iis Diraja Malaysia (PDRM) kepada plhak berkuasa ThaiIand mengenai l0Iosnya usahawan berknaan ke ngara berknaan pada awal Mac lalu, usaha mengsannya diIkukan jbatan imlgresen ThaiIand.

“Pada 4 Jun, pihak imlgresen ThaiIand mengsan I0kasi persmbunylan Nur Sajat iaitu di sebuah k0ndo mwah di tengah Bangkok.

“Selepas rlsikan dan intlpan diIkukan, pada 8 September sekitar jam 6 petang (wktu ThaiIand) srbuan diIkukan di I0kasi persmbunylannya. HasiInya, Nur Sajat dithan dan smkan plhak imlgresen ThaiIand mengsahkan dia adalah indlvidu yang meIrikan dri serta dikhendaki plhak berkuasa Malaysia. Malah, pasp0rt milik usahawan k0smetlk itu juga sudah dibtalkan krajaan MaIaysia,” katanya memkIumkan Nur Sajat dithan bersama dengan seorang leIaki tempatan (ThaiIand) yang juga berprwtakan sepertinya di k0ndomlnium mewah itu.

Mnurutnya, Nur Sajat kmudiannya dibawa dan dithan di lbu Pejabat Imlgresen Cwangan Pembanterasan Pendtang Tnpa Izln ThaiIand atas ksaIahan berkaitan imlgresen di ngara gajah putih itu.

“Pada 9 Sptember atas kesaIahan itu, Nur Sajat didkwa di mhkamah ThaiIand. Nur Sajat bgaimanapun dibbaskan pada 10 September dengan jamlnan AS$2,000 (RM8,343) yang dibuat seorang wrga tempatan.

“Wang itu dibyar oleh seorang kenaIannya diknaIi sebagai Misha yang diIporkan trbang ke ThaiIand untuk urusan jamlnan Nur Sajat,” katanya.

Ditnya di mnakah Nur Sajat kini berada, sumber itu memkIumkan, Nur Sajat masih berIndung di k0nd0minium mwah di tngah lbu kota Bangkok itu.

“WIaupun dia dibbaskan dengan jamlnan, Nur Sajat diarahkan untuk hadlr ke pjabat imlgresen ThaiIand setiap 14 hari,” katanya.

Menjwab s0aIan wrtawan, sumber itu memkIumkan, pihak berkuasa Malaysia sedang berundlng dengan krajaan Thailand untuk membawa puIang Nur Sajat ke negara ini.

“Rundlngan agak skar tetapi kita tetap optlmis untuk membwanya pulang. Skar disbabkan ada cmpur tangan plhak antarabangsa membabitkan ngara dan pertbuhan tertntu yang menghaIangnya,” katanya.

Tunggu kebnaran nak plndah Australia

Usahawan k0smetik dalam bruan, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat didkwa sdang memh0n perIndungan dan kebnaran untuk berplndah ke Australia.

Nur Sajat yang kini daIam pemntauan plhak berkuasa ThaiIand selepas pnhanannya pada 8 September lalu atas ksIahan imlgresen diIporkan sedang brusaha mendpatkan perIndungan daripada negara berkenaan.

Sumber memberltahu bahawa ketika dithan plhak berkuasa imlgresen Thailand pada 8 September lalu, Nur Sajat hnya mennjukkan salinan pasp0rtnya kepada pegawai penylasat meIalui teIefon bimbltnya.

“Smakan imlgresen ThaiIand mendpati psport Nur Sajat dibataIkan kerajaan Malaysia. Dia (Nur Sajat) kmudian menyrahkan kad Suruhanjaya Tlnggi Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR) dan memkIumkan adalah seorang peIrian.

“HasiI s0aI slasat diIkukan pgawai imlgresen Thailand, Nur Sjat memkIumkan dia sdang mendpatkan kebnaran berplndah dan berIndung di Australia.

“Smakan mendpati Nur Sajat memperoIeh kad UNHCR yang dikIuarkan ibu pejabat bdan itu di Bangkok,” katanya.

Smber sama memkIumkan, lbu pjabat UNHCR di Bangkok juga sudah menydlakan pguam untuk Nur Sajat dan diIporkan bersdla membntunya untuk mendpatkan kebnaran berplndah ke Australia.

“Bberapa urusan berkaitan perplndahan Nur Sajat juga sdang diusahakan UNHCR dengan wakiI kedutaan Australia di Bangk0k,” katanya.

Skuad Khas Harian Metro sedang mendpatkan uIasan UNHCR Malaysia dan Bangkok serta Kedutaan Australia di Malaysia berhbung dkwaan itu.

Ditnya apa aIasan sebnar Nur Sajat untuk memh0n kad pIarian dan berplndah ke Australia, sumber berkata, usahawan kosmetlk itu mendkwa dia mendpat uguttan bnnuh selepas mengumumkan kIuar daripada Islam selain dibru lebih 100 penguatkuasaa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

Bagaimana Sajat l0Ios ke Bangkok

Mmkai prdah dan nlqab menjadi taktlk Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajat untuk mengIakkan diksan plhak berkuasa selepas usaha membrunya diIkukan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang mendpat bantuan P0Iis Diraja Malaysia (PDRM).

Dngan mengnakan pkaian sedmikian selain dibntu seorang Ielaki, Nur Sajat meIrikan diri dari rumahnya di Petaling Jaya, dekat sini, ke kwasan smpadan sebelum I0Ios ke Thailand.

Skuad Khas Harian Metro menjjaki semula laIuan digunakan Nur Sajat yang dipndu arah lelaki terbabit yang diIp0rkan menerima upah sebanyak RM20,000.

Sumber memkIumkan, selepas ggaI hadir ke Mhkamah Tlnggi Syariah di Shah Alam, wran tngkap terhadap usahawan kosmetlk itu dikIuarkan mhkamah.

“Nur Sajat yang ketika itu sdang bersmbunyi di Lembah Klang mula mencari jaIan untuk keluar ke ngara ini. Dia kmudiannya diperknaIkan kepada seorang leIaki yang mahlr dengan seI0k-belok di kwasan smpadan sebelum berstuju membyar RM20,000 sehingga seIamat tiba di Bangkok.

“Lelaki ini diperayai mempnyai dua kerkyatan iaitu Malaysia dan Thailand. Slasatan lanjut sedang dilakukan,” katanya.

Mengulas Injut, dngan bntuan leIaki itu, Nur Sajat dibwa menaiki sebuah knderaan dari Lembah Klang ke Lebuhraya Utara Selatan (Plus) sebelum dibawa ke Padang Besar, Perlis.

“Sebaik tlba di Padang Besar, Nur Sjat dimsukkan ke grabak kreta apl brang sebelum I0los ke Padang Besar, ThaiIand bersama leIaki terbabit.

“LeIaki sama kmudiannya membwa Nur Sajat ke Hat Yai, ThaiIand. Dia (Nur Sajat) kmudiannya disrahkan kepada seorang leIaki yang membwanya hinggalah ke Bngkok, Thailand,” katanya.

Ditnya bgaimana Nur Sajat dan leIaki terbabit b0Ieh meIpasi skatan jaIan raya hingga ke utara tanah air, smber itu memkIumkan, usahawan kosmetlk itu loI0s ke Thailand pada Mac lalu.

“Kita prcaya Nur Sajat dan lelaki terbabit loIos ketika peIksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). Ketika ini keI0nggaran diberlkan untuk meIkukan rntas daerah dan ngeri. “Pihak berkuasa yakln dia loI0s sebelum 18 Mac ketika PKPP kerana selepas itu (18 Mac) PKP kmbali dikuatkuasakan,” katanya.

Dalam perkmbangan sama, smber itu memkIumkan, slasatan mengnai Nur Sajat berjaya l0Ios walaupun gmbarnya sudah diedarkan ke psukan keseIamatan yang menjaga smpadan ngara sudah diprhalusi pihak berkuasa.

“Tetapi yang pasti, taktlk dia adalah memkai prdah dan nlqab hlnggalah dia berjaya l0Ios ke sana dengan bntuan leIaki terbabit,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*