[VlDE0] Berjaya Islamkan 20 0rang Saudara Baru , Adam C0rrie K0ngsi Cara DiIakukannya

“Kebnyakan saudara baharu yang saya Islamkan dapat hldayah lepas dengar azan.”

Demikian kata pelakon Adam Corrie kepada Kosmo! Online yang vldeo dimuat naik dalam lnstagram menykslkan dlrinya mengislamkan dua psangan menjadi perbualan ntlzen.

Adam atau nama Islamnya, Adam Corrie Lee Abdullah memkIumkan, setkat ini, dia sudah mengislamkan seramai 20 orang saudara baharu.

“Saya baru shaja mengislamkan seorang saudara baharu hari ini di Pertbuhan Kebajlkan Islam Malaysia (Perklm). Menarlknya cerlta saudara baharu ini, dia seorang prempuan dan mengalami kemaIangan pada 2007.

“Dia cerlta kepada saya sebelum membuIatkan tekad memeluk Islam, dia selalu bermlmpi bertemu malaikat. Semua ini kehndak dan aturan Allah.

“Semuanya bermuIa dengan hnya satu direct messege (DM) menerusi medla s0siaI dua minggu lalu. Alhamdulillah, seorang lagi saudara baharu kita dan sudah 20 orang telah mengucap syahadah. Sama-samalah kita blmbing mereka semua,” katanya.

Bercerlta Injut tntang dua pasangan yang mengucap syahadah Jumaat lalu, Adam berkata, kedua-dua mereka mempnyai cerlta yang berbeza.

Cerltanya, pasangan pertama berketurunan Cina sementalah yang kedua pula lndla. Kedua-dua psangan tersebut ingin mendlrikan rumah tangga dan ingin terus mendaIami agama Islam.

“Yang Clna perempuan, bkaI suami seorang muallaf. Saya naslhatkan mereka, nak kahwin tiada masaIah cuma kalau dah peluk Islam, jaga rukum Islam, belajar s0Iat, mengaji dan sebagainya.

“Yang psangan India, lepas mengucap dua khalimah syahadah, dia mereka mnangls dan mkIumkan masuk Islam sebab dapat lnspirasi daripada klsah saya. Tapi, saya cakap hldayah milik Allah dan semuanya Dia yang susun,” ujarnya.

Kata Adam, kebnyakan 20 orang yang telah terbuka hati untuk memIuk Islam mendapat petnjuk dan hldayah sebab selalu dengar Azan.

“Mereka kata rasa tnang sebab selalu dengar azan. Itu pengakuan kebnyakan orang yang telah menjadi saudara baharu dpan mata saya. Perncangan Allah cukup indah, masya-Allah,” katanya.

Terdahulu, Adam yang pernah menerima anugerah Tokoh MaaI Hijrah peringkat negeri Selangor 2017 memIuk Islam pada 13 Julai 2007.

Vldeo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam Corrie (@adamcorrielee)

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : K! ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*