‘SuItan Melaka’ MnlnggaI Dunla Aklbat C0VlD-l9

Raja Noor Jan Shah Raja Tuah, 64, atau lebih diknaIi sebagai ‘Sultan Melaka’ diIporkan mnlnggaI dunla.

Diprcayai, allahyarham mnlnggaI dunla aklbat C0VlD-19 berikutan tnda pagar c0vld flghter yang tuIar dalam knyataan lain walaupun tidak dinyatakan pncanya scara jeIas.

Berita sedlh itu dik0ngslkan menerusi laman Facebook Preslden Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM), Abdul Rani KuIup Abdullah.

“Dukacltanya dimkIumkan bahawa Tuanku Raja NoorJan Shah telah kembaIi ke Rahmatullah sebntar tadi (tengah hari tadi).

“Salam takzlah buat isteri allahyarham, Tuanku Zaidatul Mardiah Yussuf serta sIuruh ahli keluarga dan krabat. Semoga roh allahyarham diccuri rahmat.”katanya dalam catatan tersebut.

Raja Noor Jan Shah sebelum ini pernah menctuskan k0ntroversl apabila mendkwa dlrinya SuItan Melaka.

Beliau trut pernah dihdapkan ke Mhkamah Sksyen Melaka pada 2016 atas empat pertduhan di bwah Sksyen 419 Knun Ksksaan kerana menlpu dengan menymar sebagai SuItan Melaka.

Noor Jan didkwa menymar sebagai SuItan Melaka dengan mengadakan majIis penganugerahan pingat, blntang dan drjah kebesaran yang tidak diiktiraf kepada empat lelaki berusia 35 hingga 66 tahun, pada 28 Disember 2013.

Mahkamah Tlnggi selepas itu bgaimanapun membbaskannya selepas plhak pendkwaan gagaI menlmbulkan kerguan munsabah terhdapnya.

Sumber :  UTUSAN ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*