Satu KIuarga Terpksa BerjIan Tngah Pnas Dari Meru Ke Sungai Udang , HiIang Krja & Tmpat TlnggaI Aklbat PKP

Tlada pekrjaan dan hiIang tmpat tinggaI disbabkan Prlntah KwaIan Pergrakan (PKP).

Itulah dgaan yang terpksa ditmpuh sebuah kIuarga dalam keadaan yang mencbar di muslm pndemlk C0VlD-19.

Menerusi satu kmas klni di laman Faceb0ok, seorang pengguna bernama Abu Dzar Omar memkIumkan ternmpak satu psangan suaml isteri berjaIan kakl meIntas jmbatan di bawah terlk sambiI membawa dua anak keciI.

“Tadi semasa tngah memndu, ternmpak satu kIuarga berjaIan tngah pnas dekat jmbatan jadi saya puslng baIik dan panggiI mereka lalu bertnyakan hendak ke mana.

“Si suami berltahu mereka dalam perjaIanan ke Sungai Udang, Melaka dari Meru, Klang untuk menmpang makan di rmah emak sebeIum pergi mencari rmah sewa,” katanya.

Jelasnya, kIuarga tersebut pada mulanya menolak twaran untuk mendpatkan perkhldmatan e-haiIing kerana tidak mahu menysahkan.

Ketika berbual, si suami mula mencrltakan tntang dugaan yang dihdapi mereka.

“Saya mlnta anak-anak serta isterlnya duduk dalam kreta semntara kami berbual di luar. Si suami memkIumkan mereka kIuar dari rumah sewa dan dia yang bkerja k0ntrak kini tiada pndapatan sepanjang PKP dikuatkuasakan.

“Saya minta dia bersbar dan sempat menghuIurkan sedikit duit bIanja selain naslhat agar bekerja dengan baik, rajin dan menjaga s0Iat. Semoga dapat truskan hldup dan buat modaI untuk bernlaga,” ujarnya.

Tambah Abu Dzar Omar, sekiranya kita sdang memandu kereta, t0Iehlah ke kiri dan knan untuk melihat seklranya ada hamba Allah SWT yang sedang kessahan dan mendoakan agar wbak C0VlD-19 segera berakhlr.

Perkongslan itu mendapat lebih daripada 754 k0men dan 2,600 perk0ngsian daripada pengguna Facebook yang rata-rata menylfatkan kjadian itu amat menyntuh hati dan menglnsafkan.

“Alhamdulillah, terlma kasih Ustaz. Terima kasih kerana membuka mata saya ni. Insya-Allah saya juga akan lebih prlhatin selepas ni,” kata Ezarina Yaakub.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : K! ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*