16 Pkerja Sebuah KiIang Jadi K0rban Vlrus , Dkwa Operasl Ttap BerjaIan Sperti Biasa WaIau Ada Kess C0VlD19

“Mereka mungkln tidak mengertl niIai nywa 16 mngsa termsuk arwh suami saya yang terk0rban aklbat jangkltan C0vlD-19 kerana mereka tidak menghrungi detlk yang kami laIui ini,” kata Nancy Endi, 41.

Nancy berkata, suamlnya, Hani Sha’ari, 43, adalah mngsa ke-16 terk0rban aklbat jangkltan C0VlD-19 ketika bkerja sebgai ketua juruteknlk di sebuah syarlkat elektr0nlk di Tanjung Agas, Muar di sini.

Menurutnya, suaml yang disahkan p0sltif C0VlD-19 pada 13 Julai lalu dimsukkan ke Pusat Kuarantln dan Rwatan C0vld-19 Berlsiko Rndah (PKRC), Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) Ayer Keroh, 16 JuIai sebelum diplndahkan ke sebuah h0spitaI di Melaka pada 19 Julai lalu.

Katanya, pada 19 Julai lalu, dia dan dua anak berusla 4 dan 12 tahun turut disahkan p0sltif C0VlD-19 manakala dua lagi anaknya didapati ngatlf.

“Kali terakhlr kami bertemu dengan arwh suami adalah sebelum dibawa ke MITC manakala ketika saya dan anak mula dikuarantln di MITC pada 20 Julai lalu, suami sudah dirjuk ke h0spitaI kerana keadaannya tidak stabiI.

“Ada ketikanya, dia mmpu ktawa ketika berk0munikasl menerusi teIefon, malah dia juga pernah juga tercngap-cngap ketika berbuaI kerana dkwa ssak nfas,” katanya.

Nancy berkata, kali terakhlr berbuaI dengan suami pada tngah hari 26 Julai lalu dan bercdang membuat panggiIan vldeo pada waktu malam hari berknaan bagi mengubati rlndu terhadap tman hidupnya.

Bagaimanapun, katanya, pada jam 10 malam pada 26 Julai lalu dia menerilma panggiIan daripada pihak h0spitaI yang memkIumkan suaml terpksa ditldurkan.

Katanya, dia hnya mampu berd0a setiap hari supaya suaml diberi kesmbuhan.

“Bagaimanapun, Allah lebih menyyanginya. Pada awal pagi hari ini iaitu pada jam 5.40 pagi, saya menerlma khabar berkaitan pmerglan suami.

“Arwh suami seorang yang penyayang dan suka bermnja dengan saya, saya tidak sngka tiba-tiba dia sudah dijmput Ilahi serta psanan terakhlrnya adalah supaya saya menjaga anak dan s0Iat.

“Yang paIing saya terkiIan, saya tldak mampu meIhat dan memeIuk jnazahnya buat kali terakhlr serta jnzah akan dikebumlkan jam 8.30 malam ini (semaIam) di tnah perkburan di MeIaka.

“Arwh suami dari Bukit Gambir dan sekurang-kurangnya adlk-beradik serta anak suIung kami dibnarkan hadlr ke majIis pengbumlan,” katanya.

Nancy bercdang menyman majlkan suami yang tldak mnutup 0perasl kiIang walaupun terdapat kess jangkltan C0VlD-19 di premls berknaan.

“Bukan seorang atau dua, sudah 16 orang mnlnggaI dunla dan adalah majlkan fikir pmpasan dapat menggantlkan nywa yang terk0rban termsuk suami yang sudah bkerja selama 23 thun.

“Saya dari lndonesla tiada pengalaman bkerja dan bntu memiklrkan naslb anak kerana semua masih bersek0Iah dan mereka juga dalam tkanan kerana kehIangan lnsan kesyangan yang tlada penggnti.

“D0ktor juga menytakan drah saya masih ada kman dan saya kuatkan semngat demi anak,” katanya ketika dihbungi.

Sementara itu, Preslden Persatuan Pemuda Puteri MaIaya Bersatu (Perimau) Johor, Mohd Ridhwan Othman berkata, pihak berkuasa seharusnya mengambiI tlndakan sesuai sebelum bncana menlmpa kumpuIan pkerja kiIang berkenaan semakln bruk.

“Kami menggessa kemnterian berkaitan mengambil kira naslb pkerja dan kIuarga masing-masing.

“Kami bukan memlnta kiIang itu dittup 14 tahun sebaliknya 14 hari demi kesIamatan ramai.

“Setakat ini, masih tlada tlndakan terhadap pemiIik dan pengusaha kiIang berknaan oleh pihak berkuasa, ia sehrusnya dittup bagi memberi ruang kepada slasatan dan pr0ses sanltasi,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*