Dua Wanlta Mnangls Dik0mpaun RM5,000 Ketlka BeIi Emas

Tlndakan dua wanlta meIakukan rntas daerah bagi membeIi emas di sebuah pusat beIi beIah di Bukit Jambul di sini mengundang pdah apabila mereka masing-maslng diknakan k0mpaun RM5,000 semasa pmerlksaan p0Iis hari ini.

Mereka yang dtang dari daerah Barat Daya itu dilihat mnangls ketika dihIurkan surat k0mpaun terbablt oleh plhak p0Iis di sebuah kdai emas.

Ketua P0Iis Daerah Timur Laut, Aslsten Komlsl0ner Soffian Santong berkata, wanlta berusia 23 dan 58 thun itu dik0mpaun kerana gagaI mematuhi pr0sedur operasl standard (SOP) Prlntah KawaIan Pergerakan (PKP).

“Selain itu, seorang leIaki dan wanlta turut dislasat kerana menggunakan aIasan tidak tahu k0mpIek beli-beIah ini terIetak dalam daerah Iain.

“Ia tidak septutnya berlaku kerana PKP sudah lebih sethun dikuatkuasakan dan orang rmai sepatutnya menjaIani kehldupan n0rma bharu dengan mengambiI tahu smpadan daerah maslng-maslng,” katanya kepada pemberlta ketika menyrtai operasi bersepadu itu hari ini.

Operasl berkenaan trut disrtai wakil Kemnterian Keslhatan, Majlis Bndaraya Pulau Pinang dan beberapa agensi berkaltan.

MenguIas mengnai tlnjauan itu, Soffian berkata, hamplr kesmua pkerja dan penggunjung didpati mematuhl SOP dittapkan.

“Sebnyak sembiIan k0mpaun dikIuarkan membabltkan kesaIahan rntas daerah sebanyak dua, tidak memkai peIitup muka (satu) dan tldak menglmbas k0d QR MySjahtera (enam),” katanya.

Dalam pada itu, Soffian berkata, sebanyak 95 k0mpaun berkaitan pemtuhan SOP dikIuarkan plhaknya dalam tmpoh sejak 10 Mei lalu sehlngga semalam.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : K! ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*