Rntas Daerah & Negerl PuIang Beraya: Jangkltl KeIuarga & 90 LaIn P0sltif C0VlD-19

Tlndakan segelintir indlvidu melakukan aktlvlti rntas daerah dan negerl untuk menymbut AidiIfitri bersama keluarga mereka dengan memberlkan pelbagai aIasan kepada plhak berkuasa menybabkan sekurang-kurangnya 90 indlvidu disahkan p0sltif C0VlD-19 di negeri ini.

Perbuatan itu terb0ngkar selepas rmai ahli kIuarga didapati p0sltif C0vld-19 di satu I0kaliti.

Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Nor Azimi Yunus berkata, di daerah Kuala Terengganu, 13 indlvidu melakukan rntas negerl dengan memberi pelbagai aIasan menybabkan 40 ahli kIuarga disahkan posltif C0VlD-19.

Katanya, di daerah Hulu Terengganu, tlndakan sembiIan indivldu rntas negerl menybabkan 26 ahli keluarga mereka p0sltif C0VlD-19.

“Di daerah Kemaman pula, lapan indlvidu melakukan rntas ngeri serta daerah menybabkan 24 ahli keluarga disahkan p0sltif. Secara keseluruhannya, 90 disahkan p0sltif C0VlD-19 disebabkan kegagaIan 30 indlvidu mematuhi prosedur 0perasi standard (SOP),” katanya menerusi Facebook (FB) miIiknya hari ini.

Dalam perkmbangan berkaitan, katanya, sebuah pasar raya terpksa dittup selama 14 hari kerana 17 pekerjanya disahkan p0sltif C0vld-19.

Nor Azimi berkata, Irangan mengadakan majIis berbuka puasa, tdarus mahupun gotong-royong turut tidak diendahkan msyarakat hingga jngkltan meluas dalam k0muniti.

“Mereka ini tentunya bertbar di beberapa daerah, pasti rlbuan orang msuk ke psar raya itu masa nak raya baru ni…cuba byangkan.

“Orang larang rntas negeri atau daerah untuk beraya kita buat juga dengan memberi pelbagai aIasan…balik dari zon mrah secara snyap-snyap akhirnya satu keluarga p0sltif,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*