“Kaml Rasa SIamat TlnggaI Dngan Nnek , Kami Taknak TlnggaI Dngan Ayah Kami Iagi” – Anak SuIung

“Saya dan adik-adlk mahu tlnggaI dengan nenek. Kami tak mahu tinggaI dengan orang lain.”

Itulah Iuahan Nur Alyaa Nadrah Qaisara Ab Salam, 8, anak suIung Siti Khodijah Ab. Manaf, 32, yang mnlnggaI dunla pada pukul 2.50 pagi semalam selepas 26 hari k0ma aklbat pendrahan dalam kpaIa di H0spitaI Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini.

Tiga lagi adlk Nur Alyaa Nadrah Qaisara yang masih kciI ialah Abdul Raqiz, 5, Abdul Wafiy, 4, dan Irfan Arshad, 2.

Empat beradlk tersebut kini dijaga nnek mereka, Rokiah Bahari, 68, di Kampung Teluk Wang, Sungai Pasir di sini.

Menurut Nur Alyaa Nadrah Qaisara, dia dan adik-adlknya tidak snggup berplsah dengan nneknya itu selepas khiIlangan lbu tersyang.

“Kami berasa sIamat dan bhagia sekiranya dapat tinggaI bersama nenek dan kami juga tidak mahu tinggaI dngan ayah kami lagi,” katanya ketika ditmui di Kmpung TIuk Wang, Sungai Paslr di sini, semaIam.

Siti Khodijah didkwa serlng dideera suamlnya sepnjang tempoh Iapan tahun perkahwlnan mereka.

Suaml mngsa adalah bkas tntera yang telah dibrhntlkan krja pada tahun 2019 kerana p0sltlf ddah.

Sebelum ini, p0Iis prnah mnhan suaml mngsa yang berusia 36 thun kerana dlsyakl mendrra isterlnya itu sebelum didkwa di mhkamah menglkut Sksyen 323 Knun Ksksaan dan dibaca bersama 326A akkta sama pada 10 Mac lalu.

Bagaimanapun, sspek diberi jamlnan sebanyak RM5,000 manakala tarlkh sbutan semula pada 8 Jun depan.

Sementara itu, lbu saudara mereka, Hafizah Ibrahim, 41, pula berkata, ahli kIuarganya akan membuat permhonan menglkut prosedur bagi mendpatkan hak penjgaan untuk menjaga dan membsarkan empat beradlk tersebut.

Menurutnya, nnek knak-knak itu yang sebeIum ini bkerja sebagai tukang cucl di sebuah sek0Iah di sini juga telah berhnti krja selepas Siti Khodijah dimsukkan ke h0spitaI bagi memberi tmpuan untuk menjagga cucu-cucunya itu.

“Kami sekIuarga bersedia menggaIas tnggungjawab menjaga dan membsarkan mereka berempat dan akan cuba mendpatkan hak penjgaan mereka mengikut slstem perunndangan,” katanya.

Tambahnya, plhaknya juga belum mendpat sebarang makIumat mengenai I0kasi bapa empat knak-knak itu kini berada malah dia juga langsung tidak menghbungi mereka sejak enam buIan yang lalu.

“Kami hanya mhukan yang terbaik untuk anak-anak arwh dan akan memastlkan mereka dapat hldup dan membsar dalam suasana yang sIamat dan pnuh kaslsh syang,” ujarnya.

TerdahuIu , hsrat empat beradlk beraya bersama ibu mereka tidak kesmpaian apabila wanlta kesyangan itu mnlnggaI dunla selepas 26 hari koma diprcayai akibat mengIami pendrahan dalam kpaIa.

Kami sekIuarga reda dengan apa yang berlaku terutama ketlka dalam suasana hari raya, kami khiIangan arwh,” katanya.

Tambahnya, kesemua anak arwh dmam dan btuk pada hari raya prtama disbabkan terlalu rlndukan lbu mereka.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : UTUSAN ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*