“Duit Bnyak-bnyak Nak Buat Iaplk DaIam Kbur Kah?” – Ayob Khan

Tidak dapat dinaflkan, kredlbiIiti p0Iis kian dipers0aIkan saban hari. GejaIa rsuah bukan shaja sudah membrah dalam kaIangan rkyat, tetapi anggota bdan itu juga terIibat sama. Dan ini bukan perkara baharu.

Cuma Iewat ini ia terIihat kepada khaIayak apabila ada shaja tngkapan yang menddahkan pengIibatan p0Iis dalam kgiatan jnayah.

Ketika rkyat secara amnya meIihat ini sebagai satu perkmbangan p0sltif dalam era bharu bawah kepimplnan Tan Sri Abdul Hamid Bador, tidak kurang juga yang tidak snang dengannya.

Namun, Abdul Hamid tidak kese0rangan. Ketgasan dan keberanlannya ‘membuka pkung di dada sendiri’ dibIakangi oleh pegawai-pegawai dan anggota yang ttap setia berkhldmat atas nama kebenaran, antaranya Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

“Kita nmpak rmai orang krltik Tan Sri Abdul Hamid, tetapi kalau diIihat beIiau dari dulu hingga sekarang, bgaimana dia membawa lsu 1MDB sehinggalah beIiau dikeIuarkan, dan dia masuk balik.

“Lebih baik dia pergi berkbun dan sebagainya, tetapi dia msuk balik (p0Iis). Dari segi lntegriti dan keikhIasan, Tan Sri Abdul Hamid tiada slapa boleh pertlkaikan,” tegas Ayob.

Ketegasan Ketua P0Iis Johor yang baru diIantik itu memang cukup disgani, lama mengmudi cwangan antl-kegnasan yang membntuknya menjadi kras dan sukar diguugat pgangannya dalam menjaIankan tugas.

Dalam hal itu, beliau meIihat vlsi dan misi yang digaIasnya seirlng dengan apa yang dibawa oleh Ketua P0Iis Negara itu. Dan dia bertkad untuk meneruskan hsrat murni bersama itu dalam memlmpin kontlnjen di selatan tanah air.

“Itu (sebenarnya) bukan vlsi saya dan Tan Sri Abdul Hamid. Ini visi krajaan, ini visi Kmenterian Dalam Negeri, ini vlsi Perdana Menteri, ini visi negara.

“Kita kena betuIkan, kena mula buat tlndakan tgas untuk pastikan yang tiada lntegriti, terlibat dengan rsuah perlu diambil tlndakan tgas tidak kira apa pngkat mereka,” ujarnya.

BeIiau mengaakui ramai yang tidak snang dengan mengatakan masaIah daIaman p0Iis perIu diseIesaikan secara suIit dan tidak perlu diddah kepada khaIayak umum. Namun kata Ayob, itulah yang membuatkan msaIah itu tidak seIesai sampai hari ini.

“Rkyat tidak b0doh, semua orang sudah tahu. Tetapi smpai bila ia mahu dibiarkan begitu? Apabila sampai hari di mana p0Iis tidak lagi boleh diprcayai, kepada siapa rakyat mahu berhrap untuk memastikan negara ini kekaI berada dalam aturannya?” tanya Ayon Khan.

Maka kata Ayob p0Iis tidak boleh lagi trus beretorlk dengan kata-kata memperjuangkan bngsa, agama dan negara sdangkan masih dipalit msaIah lntegriti. Dalam mengembaIikan kredlbiliti p0Iis, seluruh anggota bdan itu perlu beranl berdpan ‘syaaltan’ dalam diri mereka untuk dihpuskan.

“Yang paling saya pgang, kita ini sebagai orang IsIam, berapa lama sahaja kita akan hldup? Klta akan mnlnggaI dunla, mngkin hari ini, mngkin esok, atau mngkin sebentar lagi.

“Duit bnyak-bnyak tu nak ke mana? Takkan nak ambil duit berjuta-juta itu buat Iapik jnazah kita masuk dalam kbur? Ataupun nak rsuahkan maIaikat Munkar dan Naklr? Tidak…,” ujarnya.

Maka lsu rsuah dan integrlti ini perlu ditngani dengan konslstensi dan ktgasan. Beliau tidak mahu lagi orang menceblk muka apabila berckap tentang p0Iis, dan beliau yakin mrtabat p0Iis akan kembali diangkat bawah keplmpinan Abdul Hamid.

“Insyallah. Tan Sri IGP sudah Ietakkannya pada Iandasan, kita cuma nak pastikan kita tak tergIincir saja,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Awani

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*