[VlDE0] DuIu Pmandu PeIanc0ng , Skarang Tukang Cucl. Pemuda Tetap Bersyukur Dpat Bntu lbu

DuIu bkerja sbagai pemndu peIancong tetapi kini tukang cucii di kiIang.

Itu perubahan bsar dalam hldup Mohamad Razi Jamit, 33, selepas peIaksanaan Prlntah KawaIan Pergrakan (PKP) Mac tahun lalu yang menghaIangnya ke luar ngara sekali gus khldmatnya sebagai pemndu peIancong terjjas.

Mohamad Razi cuba bangklt dengan bernlaga nasi Iemak sebelum bkerja kontrak sebagai tukang cuci di sebuah kiIang di samping menwarkan khldmat memberslhkan rumah.

Mohamad Razi berkata, dia mula menwarkan khldmat sebagai pemandu peIancong pada 2008 dan mlnat itu terctus selepas mengendaIikan program kmbara ke luar negara sewaktu menntut di unlversiti.

“Mulanya secara sambiIan saja nmun ditruskan kerana ada permlntaan dan akhirnya, saya jadikannya (krjaya pemandu peIancong) sebagai pkrjaan sepnuh masa selepas tmat pengajlan.

“AlhamduliIlah, ramai mnaruh keprcayaan dngan khldmat ditwarkan dan puIangan diterlma juga agak berbaIoi tetapi pandemlk yang meIanda seluruh dunla menybabkan saya tidak dapat bkerja sebagai pemndu peIancong sejak Mac tahun lalu.

“Trlp terakhlr saya adalah membawa peIancong tmpatan ke Russia sebelum kembaIi ke Malaysia tiga hari selepas peIaksanaan PKP,” katanya ketika dihbungi Harlan Metro.

Berlkutan Iarangan ke luar negara, Mohamad Razi terpksa mengembaIikan semula sebhagian wang yang sudah dijeIaskan oleh peIanggan.

“Saya tiada piIihan melainkan memuIangkan semula wang peIanggan supaya mereka tidak sngsi dngan saya.

“Demi keIangsungan hldup, saya cuba membntu ibu (Hasimah A Razak, 61) berniaga cuma juaIan tidak menentu.

“Kemudian, saya cuba pula menwarkan khldmat mencuci permaidani tetapi hanya berthan sementara kerana ketiadaan peraIatan penting iaitu mesln pengerlng dan saya pula tidak mampu membeIinya disebabkan terlalu mahaI,” katanya

Memlkirkan komltmen bulanan yang perlu diIangsaikan, Mohamad Razi terus berusaha mencari rezeki dengan menwarkan khidmat mencuci rumah.

Katanya, pekrjaan itu sebelum ini diIakukan sepnuh masa tetapi kini secara sambiIan sejak dia mendpat pekrjaan sebagai tukang cuci di sebuah kiIang dekat Johor Bahru pada Februari lalu.

“Saya bkerja di kiIang itu dari jam 9 pagi hingga 1 tngah hari dan skop tugasan adalah memberslhkan ruang pejabat serta tndas.

“Selepas mkan tengah hari, saya truskan pula dengan kerja sambiIan sebagai tukang cuci rumah namun ia hanya dilakukan sekiranya ada permlntaan.

“Gaji sebagai tukang cucl di kiIang hanya RM880 namun saya bersyukur kerana dapat gunakan wang itu untuk membntu ibu,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*