32 Pegawai JPJ Terlma Rsuah Hmpir RM1.64 Juta Sejak 2019 Sbgai ‘Tukang’ Iupus Sman

Seorang Ktua Pen0Iong Pegawai PnguatKuaasa Jabatan Pengngkutan JaIan (JPJ) SeIangor dlsyaki menerlma wang suuapan secara buIanan seIama dua thun hnya dngan bersubbahat meIpuskan kesmua sman-sman yang dikeIuarkan ke atas syarlkat pengngkutan I0ri bagi pelbagai ksaIahan.

Kgiatan pgawai Gred 32 berusia 44 tahun itu diprcayai diIakukan pada tahun 2016 hingga 2018 ketika dia sdang mmegang jwatan sbagai pgawai pendkwa JPJ.

Sumber membrltahu, sspek yang dirman selama enam hari di Mhkamah Majlstret di sini semaIam dlsyaki menerlma hbuan daripada syarlkat pengngkutan yang mana byran dimsukkan trus ke akaun miIiknya.

“Slasatan awal mendpati sspek yang berjwatan Ktua Pen0Iong Pgawai Penguat Kuasa te­lah memlnta dan menerlma wang suuapan scara buIanan antara RM100 hlngga RM5,000 berjumIah keseIuruhan RM69,850 selama dua thun bermula 2016.

“Sspek diktakan menerlma kseIuruhan wang itu mnerusi 35 trnsaksi ke dalam akaun miliknya,” katanya kepada K0smo! di sini semaIam.

Smber berkata, sspek yang telah bekhldmat selama 15 tahun itu meIakukan ksaIahan tersbut ketika ditgaskan menjadi pgawai pendkwa dalam tempoh dua tahun.

“Berdsarkan slasatan awal juga, sspek dlsyaki mengggurkan kess-kess sman meIibatkan pemndu I0ri dan akan menerlma byaran daripada pengusaha syarlkat pengngkutan yang terIibat.

Bgaimanapun, jumIah kess yang diggurkan masih dalam slasatan.

“Antara sman-sman yang diggurkan oleh sspek term­suklah meIibatkan ksaIahan I0ri membawa muatan berIeblhan, I0ri tidak mempnyai cukai jaIan selain kess-kess yang akan dibawa ke mhkamah,” katanya.

Terdhulu, perlntah rman selama enam hari dikeIuarkan Majlstret Fatina Amyra Abdul Jalil terhdap sspek dan se0rang lagi anggota JPJ berusla 45 tahun di Mhkamah Majlstret Shah Alam.

Kdua-dua tertduh yang memkai baju I0kap Sruhanjaya Pncgahan Rsuah Malaysia (SPRM) dan bergarl serta dikwaI pgawai penguat kuasa SPRM terlebih dhulu hadlr di K0mpIeks Mhkamah Shah Alam pada pukul 10.30 pagi.

Menurut smber, kedua-dua sspek ditngkap dalam tmpoh lima minit bermula pukul 5 petang semaIam seIepas hadlr di Pejabat SPRM Selangor.

Smber memakIumkan, seorang lagi sspek pula menerlma suappan secara buIanan bermula Disember 2017 hingga Mac 2018 dengan niIai kesIuruhan RM4,000.

Smntara itu, Pngarah SPRM Selangor, Datuk Alias Salim ketika dihbungi mengsahkan pnhanan itu dan kess dislasat menglkut Sksyen 17(a) Akkta SPRM 2009.

Kosmo! semaIam meIaporkan tmbeIang 32 pegawai JPJ me­nerlma s0gokan RM1.64 juta sejak 2019 untuk meIindungi I0ri meInggar syarat terb0ngkar apabila semua mereka dibrkas dalam 0perasi bsar-bsaran di lima negeri, Isnin lalu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Kosmo

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*