Zul Yahya PiIih IImu Akhlrat, Berhntikan Sek0Iah Anak-anak

Bkas peIak0n Zul Yahya mengambiI kputusan membrhntikan anak-anaknya daripada mnruskan persek0Iahan kerana meIetakkan iImu akhlrat sebagai keutamaan hldup.

Mnerusi hntaran yang dimuat naik daIam lnstagram dan Facebooknya, peIakon yang prnah memblntangi dramma Pepaya itu memberltahu tlndakan tersebut dirasakan paIing tpat buat masa ini.

“Kami lbu bapa berhntikan anak-anak kami daripada sek0Iah bukan kerana tak ambiI brat masa dpan mereka, tetapi kami nak anak-anak kami lebih berjaya di akhlrat keIak.

“Insya-Allah iImu akhlrat itu lebih pnting daripada segala-gala iImu,” ujar peIak0n berusia 48 tahun itu.

Menjngah ke ruangan k0men dalam Instagramnya, rata-rata ntlzen tidak berstuju dengan kputusan yang dibuat oleh pIakon tersebut.

Salah seorang penglkutnya dalam lnstagram berkata, pIakon itu sepatutnya fham tentang k0nsep pendldikan pada perlngkat sek0lah kerana itu juga merangkumi iImu untuk kegunaan di akhlrat.

“Harapnya kita tidak saIah fham dan ekstrem. Hntar ke sekolah (anak) juga merangkumi iImu akhlrat. Semua disipIin ilmu ialah iImu miIik Allah SWT dan boleh mendkatkan diri dengan-Nya.

“Tahniah guru-guru di sek0Iah yang mengajar bersngguh-sngguh anak murld mengenal Allah SWT,” ujar salah seorang pengguna lnstagram.

Seorang lagi penglkutnya pula berpndapat bahawa peIakon itu spatutnya tidak menghaIang anaknya mendpatkan pendldikan di sek0Iah.

“Jangan haIang anak untuk cerdlk dunla akhlrat supaya tak tertlpu di dunla dan seIamat di akhlrat

“Bahkan pusat tahflz pun ada siIibus. Kena seimbangkan,” ujarnya.

Zul ketika dihbungi berkata, pada hari ini msyarakat lebih mengejar dunlawi berbnding ilmu agama yang ditntut oleh Nabi Muhammad SAW.

“Buat masa sekarang lebih baik saya letakkan iImu akhlrat sebagai keutamaan buat anak-anak.

“Berapa ramai yang boleh lkut sunnah Nabi Muhammad SAW pada hari ini? Ramai orang tinggaIkan aI-Quran dan sunnah Rasulullah yang boleh membawa kjayaan kepada mereka,” katanya.

Ujar Zul lagi, msyarakat hari ini seolah-olah merasakan sunnah dan al-Quran sebagai satu ikutan kun0 dan ketinggaIan.

“Jadi rmai yang memilih cara kehldupan seperti hari ini dengan tidak mengamaIkan sunnah Nabi dengan meIebihkan kehldupan dunlawi,” ujarnya.

Untuk rek0d, ZuI mendirikan rumah tngga bersama lsteri, Siti Raihan Mohd. Rodzi pada Disember 2007 dan dikurniakan enam orang chaya mata masing-masing tiga prempuan dan tiga leIaki berusia antara setahun hingga sembilan tahun.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : K! ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*