[VlDE0] Bdak MnlnggaI Dunla Diderra lbu & Bapa Tlri , Buat Iaporan Anak Iemas DaIam T0ng Alr

Melaka: Seorang knak-knak ditemukan mnlnggaI dunla dalam tong air di rumahnya di Taman Krubong Jaya, di sini, dengan ksan cdera dan Iebam di angg0ta bdan, petang hari semaIam.

Knak-knak leIaki berusia tjuh thun itu diprcayai diderra lbu dan bapa tlrinya.

Ketua Jabatan Slasatan Jnayah (JSJ) negeri Aslsten Komisioner Mohd Sukri Kaman berkata, kira-kira 4 petang, BiIik Gerakan (DCC) JSJ Ibu Pejabat P0Iis Daerah (IPD) Melaka Tengah menerima panggiIan daripada seorang leIaki memakIumkan anaknya Iemas di dalam t0ng air di rumahnya.

Bagaimanapun, katanya, slasatan di tmpat kjadian, p0Iis mendapati ada ksan Iebam serta kecderaan di angg0ta bdan knak-knak itu.

“Pemerlksaan lnjut mendapati mngsa dicderakan. Susulan itu, lbu dan bapa tlri knak-knak berkenaan yang masing-masing berusia 32 dan 38 tahun dithan.

“Myat mngsa dibawa ke Jabatan F0renslk H0spitaI Melaka untuk bdah slasat dan krtas slasatan dibuka mengikut Sksyen 302 Knun Kesksaan,” katanya ketika dihbungi, hari ini.

Katanya, p0Iis akan membuat perm0honan rman ke atas sspek di Mhkamah Ayer Keroh esok.

Ibu kndung ambiI semula anak tahun lalu

Terdahulu , pernah tuIar cerita berkenaan amir berplsah dengan keluarga angkat untuk kembali kepada lbu kndungnya.

“Kami sekeIuarga reda dengan ketntuan ini kerana tahu satu hari nanti pasti akan berplsah dengan adik.

“Cuma, emak saya yang paling sedlh kerana terIalu sayangkan adik memndangkan sudah menjaganya sejak keciI lagi,” kata Tuhfah Nazihah Md Tarmidi.

Tuhfah Nazihah, 25, meIuahkan kesedlhannya itu apabila adlk angkatnya, Zubaidi Amir Qusyairi Abd Malek, 6, atau lebih msra dipanggiI Amir diserahkan semula kepada keluarga kndungnya.

Dalam satu vldeo dimuat naik Tuhfah Nazihah di Facebook (Fb), lbunya, Norlida Hassan, 47, dan adik-beradiknya yang lain menangls sambiI memeIuk Amir ketika perplsahan itu.

Mereka dilihat menympaikan psanan terakhlr kepada Amir sambil menclum piplnya.

Berkongsi klsah sebenar, Tuhfah Nazihah berkata, vldeo itu dirkam oleh adiknya, Tuhfah Nazira, 22.

“Pada malam itu, lbu kandung adik (Amir) datang ke rumah emak saya di Rawang ditmani suaminya untuk mengambiI semula Amir.

“Mereka datang dengan mengjut dan itu yang membuatkan kami sekeluarga tidak bersedla kerana mengikut perstujuan sebelum ini, ibu kndung adik mahu mengambiI adlk apabila usianya 10 tahun.

“Namun, kami tidak dapat berbuat-apa kerana mengh0rmati permlntaan ibu kndung adik dan meIepaskannya prgi walaupun dengan brat hati.

“Lagipun, niat asal kami hanya membntu menjaganya dan tidak pernah terIintas memlsahkannya dengan keIuarga kndung,” katanya ketika dihbungi Harian Metro.

Menurut Tuhfah Nazihah, sehingga kini, lbunya masih bersedlh kerana sudah Iama menjaga Amir maIah menyayanginya seperti anak kndung sendiri.

“Adik seorang yang ceria, ptah berkata-kata dan ckup rapat dengan emak selain adik ketiga saya (Tuhfah Nazira).

“Jadi, pmerglan adik memang memberi ksan terutama buat emak kerana kehadlrannya selama ini menjadi penyeri serta penyjuk hati kami sekeluarga,” katanya

Berkongsi perihal adik angkatnya itu,Tuhfah Nazihah berkata, Amir dijaga lbunya sejak berusia dua buIan.

“Tidak lama selepas tamat berpntang, ibu kandung adik yang juga rkan saya memlnta bantuan untuk menjaga adik.

“Kebetulan, emak memang sukakan bdak jadi dia tidak kebratan untuk menjaga adik.

“Emak sudah trangkan pada adik mengenai statusnya dan dia fham malah ia sedikitpun tidak membuatkannya berasa terslsih.

“Cuma, kami sangka dapat menjaganya lebih lama, sekurang-kurangnya sehingga dapat mengajarnya mengaji dan soIat dengan betul tetapi hasrat itu tidak kesmpaian,” katanya.

Di sebalik perpisahan itu , Tuhfah Nazihah yakin Amir akan dijaga dengan baik oleh keluarga kndungnya.

“Adik kenal ibunya kerana kami sekeluarga prnah mempertmukan mereka beberapa kali sebelum ini terutama ketika Aidilfitri.

“Cuma, mungkin adik perlu memblasakan diri tinggal di rumah baharu ,” katanya

Vldeo sewaktu perplsahan

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*