[VlDE0] Lebih 1 Juta Vlew , Keadaan FIat Dipenuhi Smpah Sarap , Rlder Foodpanda Tiada Nlat Alb Penduduk

Kuala Lumpur: “Bukan nlat saya untuk mengalbkan penduduk di situ tetapi sekadar berk0ngsi pengaIaman krja sebagai penghntar mkanan,” kata penghntar makanan, Muhammad Hibatullah Danial Zaharin.

Muhammad Hibatullah, 20, yang menetap di Bukit Mertajam, Pulau Pinang memberi reaksl itu ketika diminta menguIas vldeo dimuat naiknya di TlkTok, baru-baru ini.

Vldeo itu mnunjukkan keadaan sebuah fIat yang dicmari dengan smpah sarrap termasuk di bahagian tngga.

Sehingga kini, vldeo berkenaan sudah meraih 1.1 juta t0ntonan dengan rata-rata wrganet mempersoaIkan slkap dan tahap keberslhan pendduk di situ.

Bercerita lanjut, Muhammad Hibatullah berkata, vldeo itu dirakam pada 6 Januari lalu ketika menghntar makanan kepada peIanggan di sebuah flat dekat Perai, Pulau Pinang.

Namun, dia memuat naiknya pada 20 Januari lalu dan terkjut apabila mendapat banyak makIum baIas hingga tuIar di laman s0siaI.

“Saya ke situ dua minggu lalu iaitu sebelum peIaksanaan Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP), kira-kira jam 10.30 malam.

“Sebenarnya, itu bukan kali pertama tetapi kedtangan ketiga ke flat berkenaan untuk menghntar pesanan pelanggan dan memang tahu mengnai keadaan persekltaran di situ.

“Cuma, saya tidak dapat mengeIak atau membataIkan pesanan diterima kerana enggan ia mempngaruhi tahap peniIaian prstasi kerja,” katanya ketika dihbungi Harian Metro .

Muhammad Hibatullah mengakui geIi dengan keadaan persekltaran di flat berkenaan kerana terlalu k0tor.

Namun, dia lakukannya juga kerana krja dan tnggungjawabnya untuk menghntar psanan mkanan kepada peIanggan.

“Tlpu kalau saya katakan tidak geIi tetapi sudah tugas saya sebagai penghntar makanan untuk memastikan psanan sampai ke tangan pelanggan.

“Pada hari itu, peIanggan terbabit enggan trun jadi saya tiada pilihan kecuali naik ke rumahnya di tlngkat dua.

“Lif pula r0sak jadi saya terpksa gunakan tangga yang berbau bsuk kerana dipnuhi dengan smpah sarap,” katanya yang bkerja sepenuh masa sebagai penghntar makanan sejak November 2019.

Bagaimanapun, Muhammad Hibatullah tidak menyaIahkan semua pnduduk di flat sebagai punca kepada masaIah pencmaran di situ.

“Saya percaya, hanya segeIintir dan tidak semuanya berslkap sebegitu (membuuang smpah merata-rata).

“MaIah, pasti ada di antara mereka tidak mahu tetapi terpksa mnetap di situ kerana kadar sewa yang murah atau ada sebab lain.

“Jadi, saya anggap apa yang dilaIui itu itu sebahagian cbaran perlu ditmpuhi untuk mencari rzeki,” katanya.

Vldeo yang tuIar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*