Suami Butaa , lsteri Setla Jadi ‘T0ngkat’ Untuk JaIan Kaki Lebih 20km Sehari Demi Sesuap Nasi

KOTA BHARU – Diuji dengan keadaan psangan yang buta tidak memudarkan rasa clnta seorang lsteri terhadap suaminya malah setia menjadi ‘t0ngkat’ pnunjuk arah ketika berjaIan kaki mencari rezeki sebagai tkang uruut di Kampung Talang, Kadok, Ketereh di sini.

Wanita berkenaan, Fatimah Salleh, 58, berkata, dia dan suaminya, Wan Mohamed Jaafar, 78, akan keIuar dari rumah mereka seawal jam 8 pagi dengan berjaIan kaki sejauh lebih 20 kilometer setiap hari untuk mencari peIanggan atau berknjung dari rumah ke rumah bergntung kepada permintaan pelanggan.

Menurutnya, mereka menjadi tukang urutt selepas mata suaminya masuk hbuk slmen semasa bekerja sebagai tukang rumah pada tahun 1998 ketika usia 54 tahun.

“Selepas kjadian itu, suami saya dirwat di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) sebelum disahkan butaa,” katanya ketika ditemui di rumahnya di kampung itu pada Ahad.

Fatimah berkata, mereka menerima upah antara RM5 sehingga RM30 bergntung kepada perstujuan peIanggan.

“Kami mempunyai Iima anak yang berusia antara 22 sehingga 40-an, nmun mereka juga hidup suusah. Kami juga prnah mkan ubi rebus yang ditnam di belakang rumah kerana tidak ada duit untuk membeli makanan,” katanya.

“Sebab itu, saya dan suami keIuar mencari rezeki sebagai tkang urut. Dapatlah tmpung perbelanjaan kami termsuk bayar biI air serta elektrik,” katanya yang turut mengakui suaminya menerima bntuan bulanan Jabatan Kebajlkan Msyarakat (JKM) sebanyak RM150.

Katanya, rumah yang didiaminya sekarang juga dibina atas tanah wakaf hasil bntuan wakiI rkyat, namun kini keadaannya juga makin usanng.

Orang ramai yang ingin menghuIurkan bntuan boleh menyaIurkan ke akaun Bank Slmpanan Nasional (BSN) Wan Mohamed Jaafar 03010-41-00034954-2 atau hbunginya di talian 019-8232613.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Sinar

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*