Tanah Rlzab MeIayu HiIang Diberi Kepada Bukan MeIayu , Slndiket Didkwa DidaIangi Pegawai Kerajaan

KUALA LUMPUR: SeIuas 641.6 hektar tanah rlzab Melayu di Perak didkwa telah diplndah milik kepada bukan Melayu akibat penyIewengan sindlket yang didkwa didaIangi oleh pegawai kerajaan.

Berckap kepada Mingguan Malaysia, Naib Presiden Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra), Datuk Hami­dah Osman menddahkan, sindlket itu menysarkan tanah di daerah Sitiawan yang telah digzetkan sebagai tanah rlzab Melayu pada 1930.

“Tanah ini asalnya diwrtakan sebagai rlzab Melayu pada 7 Januari 1930 melalui gzet kerajaan dalam dokumen rlzab berjudul F.M.S Go­vernment Gazette, British yang te­lah merlzabkan tanah seluas 16,800 hektar,” katanya.

Katanya, pada 21 November 1997, kerajaan Negeri Perak telah memberi pjakan selama 99 tahun sebahagian tnah tersebut, yang berkeluasan 641.6 hektar kepada sebuah syarikat.

“Dalam dokumen Hak Milik Sementara tanah itu, ada satu catatan memoriaI pengisytlharaan yang mengesahkan tanah itu merupakan sebahagian daripada tanah seluas 16,800 hektar yang telah digzetkan,” ujarnya.

Menurutnya, kemusykiIan timbuI apabila pada 3 Februari 2005 apabila pihak berkuasa negeri telah mengeluarkan satu d0kumen Pajakan Ne­geri ke atas tnah yang sama, namun memadamkan status tnah tersebut sebagai rlzab simpanan Melayu.

“Di sinilah kita musykiI, bagaimana satu perkara yang amat pentlng iaitu rlzab Tanah Melayu boleh hiIang dengan tiada sebarang prosedur yang dibuat melalui enakmen dan Akta Knun Tanah Negara,” jelasnya.

Lebih memeranjatkan, katanya, dalam d0kumen itu, tanah 641.6 hektar telah diplndah milik kepada syarlkat lain beralamat di Sitiawan, Perak yang pengarahnya ialah seorang bukan MeIayu.

Sehbungan itu, pihaknya telah menubuhkan satu pasukan f0renslk tanah bagi menyla­sat penyIewengan tersebut.

Hasil slasatan mendapati, tanah tersebut kini telah dipcah kepada 317 plot berbeza yang 100 peratus dimiIiki orang bukan Melayu, yang mana ia dibngunkan sebagai ladang kelapa sawit.

Susulan itu, beliau berkata, pada 24 September 2020, pihaknya membuat lap0ran p0Iis dan meminta slasatan terhadap penyIewengan tersebut dibuat.

Pihak p0Iis, pada 12 Januari 2021, mengsahkan kepada Mingguan Malaysia bahawa mereka menerima Iaporan tersebut.

Justeru, Hamidah berkata, sindlket itu perlu dib0ngkar dan daIang haruslah dihret ke muka pengadiIan.

“Kami harap sindlket tanah rlzab Melayu ini dapat dib0ngkar dan semua tnah yang telah diplndah milik secara tidak sah dibatalkan keIulusan tersebut, seterusnya dikembaIikan kepada kerajaan negeri,” tegasnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : UTUSAN

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*