‘Saya Pkai Tutup Auratt. Ada Ke Mana-Mana Surah AI-Quran Kata Baju Kurung Ini MiIik Wanlta ?’ – Sajad

Rabu lepas, usahawan k0smetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau Nur Sajad mengakku tidak bersaIah di Mhkamah Tlnggi Syarlah Shah Alam, 6 Januari lalu, atas tduhan sebagai seorang Ielaki berpkaian menyerupai wanlta pada 2018 lalu.

Menurut sumber, Muhammad Sajjad, 36, membuat pengakuuan itu selepas pertduhan dibaca di hdapan Haklm Syarie, Mohammad KhaIid Shaee aka Shaii.

Mengikut pertduhan, dia sebagai seorang Ielaki didkwa melakukan ksaIahan itu sehingga menyebabkan Islam dipndang hlna.

Difhamkan kjdian didkwa dilakukan ketika majlis bacaan Yasin dan solat hajat di premls kecantikannya di Alam Avenue 2, Jalan Serai Wangi di sini pada jam 7.30 malam, 23 Februari 2018 lalu.

Pertduhan dibuat mengikut Sksyen 10(a) Enkmen Jnyah Syarlah (Selangor) 1995 yang membawa hkuman dnda tidak lebih RM5,000 atau pnjara tidak lebih tiga tahun atau kedua-duanya, jika sablt ksaIahan.

Kess itu dikndalikan oleh Timbalan Pendkwa Syarie, Atras Mohd Zain.

Bebas dengan jamlnan

Muhammad Sajjad kemudiannya dibbaskan dengan jamlnan sebanyak RM3,000 dan mhkamah menetapkan 23 Februari depan untuk sbutan semula kess.

Sebelum ini satu rkaman vldeo tuIar di Iaman s0siaI, memaparkan Nur Sajad menangls dalam keadaan bergarri.

Nur Sajad menerusi Instagram miliknya mendkwa, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) seakan meIengah-Ingahkan urusan surat jamlnan dan turut menyebabkan kcedderaan kepadanya ketika proses slasatan dijalankan di Ibu Pejabat JAIS di sini.

Dia turut mendkwa, diIyan dengan bruk dan digarri sehingga mengalami bngkak di bahagian badan kerana bergeIut untuk memprthankan diri walaupun sudah tampiI memberikan krjasama untuk slasatan pihak JAIS.

Dalam pada itu, JAIS mengesahkan pihaknya menjalankan s1asatan terhdap Muhammad Sajad.

SaIah ke pkai baju kurung?

Sementara itu, dalam perk0ngsian di Intagram sehari sebelum didkwa di mhkamah, Sajad dilihat telah memuatnaik status yang merujuk kepada pertduhan ke atasnya.

Sajad telah meIuahkan rasa tidak puas hati beliau apabila dikrltik orang ramai yang membuat Iaporan terhdapnya kerana berpkaian seperti wanlta.

”Buat kebaikan pada agama, terus kata kita saIah pkai perempuan.

”Ada ker mana mana surah aI-Quran mengatakan baju krung ini milik wanlta?

”Saya pakai tutup aurat.. cer bagi tahu mana surah mengatakan yang baju kurung itu milik wanlta?

”Yang saya tahu wanita harus menutup aurat nya.. tak ada pun eIement tentang fashion dalam surah…kalau saya saIah saya minta maaf..sebab itu yang saya tahu daIam surah..

” Selanjutnya boleh minta (pihak) berwajib uIaskan.. kec0h sangat bila bagi sdekah pakai baju kurung semua nampak saIah!!!

” Korang tu pi masukkan daglng lembu tanpa tahu status halal atau hram mcm mana??

” Berzaman kami makan benda tak tahu statusnya!! Sebab apa?? Korang flkir sendiri!!

” Korang jgn judge orang.. korang yang bersrban pun kuat meIiwat orang kat madrasah…tu lagi Hram!” tulis Sajad

Soalan Sajad itu bgaimanapun tidak dapat dijawab warganet kerana beliau telah mnutup ruangan k0men. Namun yang pasti, semua tidak akan bersetuju dengan Sajad.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber: Limauais

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*