Llma Beradlk Terpksa K0ngsi Satu TeIefon Plntar MiIik lbu Untuk BeIajar

Kluang: Aklbat kekangan hldup, lima beradik terpksa berk0ngsi teIefon blmbit milik lbunya untuk mengakses Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) yang diIksanakan pada sesi persek0Iahan yang bermula kelmarin.

Keadaan itu menybabkan mereka terpksa menunggu giIiran untuk menyiapkan kerja sek0Iah yang dihntar melalui apIikasi WhatApps.

Shilla Borhan, 36, berkata, Iima daripada lapan anak tinggaI bersamanya selepas berplsah dengan suami kira-kira lima tahun lalu.

Katanya, semua anaknya yang berusia lapan hingga 12 tahun itu bersekolah di sebuah sekolah kebngsaan manakala seorang lagi bersek0Iah di Taman Bimbingan Kanak-kanak (TABIKA) di sini.

Menurutnya, sebaik sesi persek0Iahan bermula keImarin, dia memastikan semua anaknya dapat mengikuti PdPR walaupun mereka terpksa berk0ngsi satu telefon pintar.

“Jika thun sebelumnya saya tidak menang tangan untuk menguruskan anak-anak bersiap-siap ke sekolah, kaIi ini ternyata berbeza kerana mereka hanya perlu menyedlakan buku Iatihan dan mengikuti pembelajaran secara maya di rumah.

“Bagaimanapun, saya terpksa membhagikan masa penggunaan krana tidak mahu mereka berebut untuk menggunakan satu-satunya teIefon plntar yang ada,” katanya ketika ditemui hari ini.

Menurut Shila, aklbat keadaan itu, anak-anaknya sering menjadlkan murid yang terakhlr menghntar tugas sek0Iah yang diberikan kerana perIu mengikut giIiran menggunakan telefon plntar.

“Bukan berniat untuk menaglh slmpati msyarakat, namun inilah yang anak-anak saya lalui dalam menglkuti PdPR.

“Tidak semua ibu bapa mampu menyediakan gajet kepada anak-anak mereka untuk menglkuti PdPR.

“Memang sekolah ada menyediakan salinan kerja rumah yang boleh diambiI ibu bapa di sekolah, namun ia tidak sama dengan cara bersmuka khususnya kepada murid-murid thun satu yang baharu memulakan persek0Iahan,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*