Tiga Beradlk Daki Buklt 500 Meter Tiap Hari Demi lkuti PeIajaran OnIine

PAPAR: Demi menglkuti sesi Pengajaran dan Pembelajaran Dari Rumah (PdPR), tiga beradik daripada Kampung Gana dekat sini, snggup mendaki buklt setinggi 500 meter hamplr setiap hari.

Joshua Emmanual Jeffery, 12 bersama adik-adiknya, Jordon Emmanuel, 9 dan Joshean Emmanuel Jeffery, 8, mendaki buklt yang terletak di beIakang rumah nnek mereka sekitar 8.30 pagi.

Mereka mengambiI masa kira-kira 10 minit perjalanan untuk sampai ke I0kasi adanya capaian lnternet di buklt berkenaan.

Ketika ditmui, Joshua Emmanual berkata, waIaupun terpksa mendaki bukit untuk belajar tetapi dia tetap teruja dan ser0nok dengan pengaIaman itu.

“Adik-adik pun ser0nok belajar di atas bukit. Ibu dan ayah akan menemani kami setiap kali perlu belajar secara dalam talian di atas bukit.

“Saya dan adik-adik akan berada di atas bukit selama hampir tiga jam untuk mengikuti kelas dalam talian bersama guru atau membuat latihan,” kata murid Tahun Enam Sekolah Kebangsaan (C) Anglo Chinese itu.

Anak suIung dari tiga beradik itu, berkata usaha bapanya yang mewjudkan tempat belajar di atas bukit itu sedikit sebanyak mengubati rasa rindu belajar di dalam keIas dengan guru serta rakan-rakan.

Sementara itu, bapa mereka, Jeffery Joseph, 41, berkata dia mula terflkir mewujudkan I0kasi pembelajaran untuk anak-anaknya itu pada Jumaat minggu lalu menjelang pembukaan sesi persekolahan 2021, semalam.

“Kami sbenarnya menetap di Kota Kinabalu tetapi pulang ke kampung ini sejak Disember tahun lalu kerana anak-anak lebih seIesa berada di sini.

“Kampung ini memang mempunyai masaIah telekomunikasi sejak dahulu. Hanya I0kasi tertentu dalam kmpung ini mempunyai cpaian sekiranya mahu membuat panggiIan telefon atau melayari internet.

“Apabila anak perlu menghadlri pembelajaran secara PdPR, saya terus memlkirkan penyeIesaian agar tidak perlu berjalan jauh setiap kali mereka mahu beIajar.

“Saya membuat tinjauan di sekitar atas bukit yang ada kebun getah di belakang rumah dan mendpati rangkaian telefon mahupun internet boleh diperoleh di lokasi ini,” katanya yang juga anak jati Kampung Gana terbabit.

Beliau Guru Bahasa Melayu di Sekolah Kebangsaan (SK) Buaian, Penampang berkenaan memaklumkan dia memberslhkan sekitar kawasan terbabit, selain membina meja serta kerusi dari buIuh untuk kegunaan anak-anaknya sewaktu belajar secara PdPR di tempat itu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : BH Online

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*