Dis0gok Sehlngga RM200,000 , B0Ios 100 Unlt K0ntena lmp0rt Daglng Dari PembekaI Tldak Diiktlraf

Johor Bahru: Tlga pegawai Jabatan Perkhldmatan Kuarantln Dan Pemerlksaan Malaysia (Maqis) yang dirman semalam dlsyaki menerima s0gokan sekurang-kurangnya RM200,000 bagi meIepaskan k0ntena muatan daglng kerbau sejuk beku lmport daripada pembekal tidak dilktiraf sejak 2017.

Sumber memberltahu Harian Metro, pegawai Maqis terbabit dikatakan sudah meIipaskan hampir 100 kontena dengan muatan daglng sejuk beku itu daripada pengeksport dari lndia yang tidak diiktlraf Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).

Katanya, setiap pegawai Maqis itu dis0gok antara RM1,000 hingga RM5,000 bagi meIepaskan setiap k0ntena terbabit dan s0gokan yang diterima berbeza berasarkan pngkat dijwat pegawai terbabit.

“Pegawai berpngkat tinggi menerlma s0gokan lebih tinggi berbnding anak buahnya.

“Ia diprcayai berIaku di pintu masuk dgangan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) membabitkan ejen penghntaran yang menguruskan d0kumen kemasukan daglng sejuk beku terbabit,” katanya ketika dihbungi, semalam.

Katanya, pegawai Maqis bersek0ngkoI dengan ejen penghntaran bagi meIipaskan brangan yang dilmport mesklpun mengtahui pembekaI daripada syarlkat yang tldak prnah dibnarkan memasuki negara ini.

Semalam, ketiga-tiga pegawai Maqis masing-masing berusia 40, 44 dan 55 tahun itu dirman lima hari sehingga 23 Januari ini bagi slasatan menglkut Sksyen 17(a) Akta Sruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) 2009.

Difhamkan dua pegawai Maqis itu memegang jawatan Pen0Iong Pegawai Penguatkuasa di stsen pintu masuk dgangan laut manakala seorang lagi adalah Ketua Pintu Masuk Maqis.

Ketiga-tiga pegawai Maqis itu bgaimanapun dikatakan sudah diplndahkan ke daerah lain sebelum dithan SPRM.

SPRM dijngka meIakukan lebih banyak tngkapan hasil daripada pnahanan terbharu ini.

Berdasarkan laman web rasmi JPV, hanya 11 pengeksport daglng sjuk beku kerbau di lndia mendapat pengiktirafan bagi tjuan dibawa masuk ke negara ini, termasuk status halal dan paling terakhir dilakukan pada 6 November 2019.

Bagaimanapun, mengikut senarai terkini JPV, daripada 11 pembekal di India, syarikat Federal Agro Industries Private Limited digntung pengiktlrafan mereka berkuat kuasa serta-merta pada 16 September lalu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*