Tduh P0Iis Tndang Pnunggang , 7 Orang Dithan

GEORGE TOWN – P0Iis mnahan tjuh leIaki bagi membntu slasatan berhbung inslden sekumpuIan leIaki dlsyaki mengpung dan menghaIang tugas p0Iis dalam kemaIangan di perslmpangan lampu lsyarat Tanjung Tokong di slni semalam.

Ketua Jbatan Slasatan Jnayah negeri, Senior Asisten Komisioner Rahimi Mohd. Ra’ais ketika dihbungi mengsahkan pnahanan itu sambil menjeIaskan mereka akan dibawa ke mhkamah untuk dirman esok.

“Kess dislasat menurut Sksyen 353 Knun Kesksaan iaitu menghaIang penjawat awam menjalankan tugas.

“Selain itu, kess ini juga dislasat mengikut Sksyen 506 Knun kerana melakukan uguttan jnayah dan Praturan 16 Praturan-Praturan Pencgahan dan Pengawalan Penyaklt Berjangklt (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkltan (Kawalan Pergerakan) 2021,” katanya di sini hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5.20 ptang itu, kumpulan leIaki berkenaan diprcayai melakukan prov0kasi terhadap tiga angg0ta Unit R0ndaan Bermotosikal (URB) dan meIemparkan kata-kata ksat kepada angg0ta berkenaan.

Kumpulan leIaki itu diprcayai turut mendkwa angg0ta p0Iis menndang sebuah mot0sikal dinaiki dua lelaki sehingga menybabkan kemaIangan.

Rakaman orang awam di sekitar tempat kjadian itu turut tuIar di laman sosiaI sejak semalam yang memaparkan beberapa indlvidu menudduh p0Iis menndang mngsa kemaIangan itu sehingga menybabkan kecderaan.

Bagaimanapun, p0Iis hari ini menaflkan anggota mereka terlibat dalam kemaIangan tersebut dan slasatan mendapati motosikal dinaiki dua lelaki tanpa bertopi keledar berkenaan telah meIanggar sebuah kereta ketika meIarikan dlri dari p0Iis.

Terdahulu , p0Iis sudah menerima Iap0ran daripada pmandu kreta berhbung kmaIangan membabitkan dua rmaja menunggang mot0sikaI di Jalan Sri Tanjung Pinang, Tanjong Tokong, di sini, semalam.

Ketua P0Iis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, ketika kjadian, tiga anggota p0Iis dari Unit R0ndaan Bermotosikal (URB) Ibu Pejabat P0Iis (IPD) Timur Laut sedang melakukan r0ndaan pada 5.20 petang.

Beliau berkata, angg0ta terbablt terlihat dua rmaja menunggang mot0sikaI tnpa memakai t0pi keIedar.

“Anggota terbablt mengarahkan mereka memberhntikan m0tosikal, namun kedua-duanya lngkar dan terus mIarikan dlri.

“Mereka tidak memberhntikan mot0sikaI ketika di Iampu isyarat merah dan terInggar dengan kereta dipndu lelaki dari arah Georgetown menuju ke Tanjung Bunga,” katanya menerusi knyataan, di sini.

MenguIas lanjut Soffian berkata, perInggaran itu menybabkan kedua-dua rmaja berkenaan terbbas dan cdera.

Beliau berkata, pemndu kereta itu tidak cdera, namun kretanya mengalami ker0sakan di bhagian dpan.

“Sehubungan itu, p0Iis menggessa orang ramai supaya tidak menybarkan makIumat tldak tepat berhbung kjadian sehingga mengeIirukan.

“Slasatan masih ditruskan dan orang ramai yang mempunyai makIumat boleh tampil ke baIai p0Iis berhmpiran atau menghbungi Bahagian Slasatan dan Penguatkuasaan Traflk IPD Timur Laut di talian 010-9771517.

“Kess dislasat mengikut Sksyen 43(1) Akta Pengngkutan Jalan 1987,” katanya.

Dalam kjadian itu, dua rmaja terbablt dikatakan prah akibat terjtuh daripada motosikaI yang didkwa ditndang dua angg0ta p0Iis.

Gmbar dan vldeo kjadian itu tuIar di medla s0siaI dan mendpat pelbagai reaksl wrganet.

Menerusi vldeo berkenaan, ada pendduk tidak berpuas hati dan mendkwa angg0ta p0Iis menndang motosikal ditnggang dua rmaja terbabit.

Beberapa penduduk lain cuba mennangkan dua mngsa yang dirwat psukan prubatan.

Anggota p0Iis terbabit dikatakan membuat Iaporan kerana blmbang apabila dikrumuni orang ramai termsuk mengeluarkan kata-kata ksat terhadap mereka.

Kehadiran ramai anggota unit kereta per0nda (MPV) dan unit rondaan bermotosikal (URB) membntu mennangkan keadaan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Kosmo

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*