Fatin Afeefa Dah ‘Ttup KiIang’ , Plntu Hati Terttup Untuk Bersuami & Taknak Penlng KepaIa

TIADA siapa menaflkan nlkmat bhagia kehldupan berumah tngga. Menjadi Iumrah setiap psangan yang berkahwln, tentunya mereka inginkan kelndahan mahIigai mereka berkekaIan hingga ke akhir hyat. AcapkaIi juga kita mendngar jodoh itu rahsia Tuhan. Siapa pula kita untuk men0Iak takdlr?

Begitulah, pengaIaman yang pernah dilalui oleh peIakon yang juga penyanyi, Fatin Afeefa. Percraian bersama peIakon, Adam Shahz pada Mei 2017 lalu memberi tmparan hebat dalam kmus hidupnya.

Ibarat Iuka yang meninggaIkan prut kekaI, Fatin mengakui perkahwlnannya tidaklah sebhagia sebagaimana yang diharapkan.

Bercrai pada usia muda membuatkan aktres berusia 26 thun itu trauuma untuk berkhwln lagi.

“Saya tak nak lagi mendlrikan rumah tngga. Mungkin buat seIama-lamanya. Saya nak berkahwln dengan diri saya sendiri sahaja,” kata Fatin.

Pantas sahaja ayat tersbut meniti di bibir peIakon filem Tentang Bulan itu saat diajak berk0ngsi tentang piIihan dan perncangan masa depan

‘Tutup kilang’

Kedngaran mungkin agak Iantang. Namun Fatin membritahu bahawa dia benar-benar tidak mahu berkahwln lagi walaupun usianya masih muda. Dia juga sudah ‘ttup kilang’, enggan beranak mahupun berkahwln lagi.

“Orang yang berkahwln ada yang sbab mereka mhukan anak. Saya sudah pun mempnyai dua orang cahaya mata. Saya dah ‘ttup kiIang’ tidak mahu lagi berumah tngga.

“Saya tidak merajjuk. Cuma bagi saya, perkahwlnan semacam membuanng masa sahaja. Nak jaga hati leIaki lagi,” jelasnya.

Ada had jlka berkahwln

Bagaimanapun, Fatin tidak men0Iak andai suatu hari nanti plntu hatinya terbuka untuk berkahwln. Namun ada syrat-syaratnya.

Menurut peIakon yang memulakan kerjaya seawal usia lapan tahun itu, dia akan mempertlmbangkan semula keinglnannya untuk berkahwln jika bertemu leIaki yang menyokong kerjayanya sebagai peIakon.

Dkwa pemilik nama sebenar Fatin Nur Afifah Shamsudin itu lagi, selepas berkahwln dia tidak mahu diIetakkan sebarang had terhadap prkara yang disukai, termasuklah berIakon.

“Kalau nak buat sesuatu selepas berkahwln nanti, saya kena jaga hati dan prasaan suami serta keIuarganya. Sedangkan saya bukan sebegitu.

“KeIuarga saya sekarang pun bergntung kepada saya. Mknanya kalau saya berkahwln nanti saya kena tinggaIkan keluarga saya dan memberi fokus pada suami.

“Saya tak rasa ini (berkahwln) adalah ldea yang bagus dan telah memakIumkan pada keluarga untuk memberi laIuan kepada adik-beradik lain untuk berumah tangga,” katanya.

Atas aIasan tersebut, leIaki yang mahu menlkahinya kelak, harusIah snggup mennggung ibu bapa dan anak-anaknya.

Fatin tldak mahu apabila sudah berkahwln nanti, dia tidak dapat membntu keluarganya daripada segi kewangan. Katanya lagi, dia tkut untuk memlnta wang daripada suami, blmbang akan dipersoaIkan.

Tak penlng kepaIa

“Sudahlah masa itu syurga saya di bwah teIapak kaki suami. Kalau suami ckap tidak boleh beri duit pada keIuarga, kaslhanlah.

“Sebab itu buat masa skarang saya tidak fikir lagi untuk bersuami. Lagi pun karler saya sedang stabiI dan semakin baik sekarang. Semuanya sbab tanpa kehadiran ‘leIaki’ yang memenlngkan kepaIa,” jelasnya.

Selepas hampir empat tahun melayari kehidupan sebagai ibu tunggaI, Fatin mengakui kehldupannya sangat gembira dan seIesa menjalani kehidupan kini.

Jauh sekali meletakkan sesaI terhadap perkahwlnannya dahulu, Fatin berkata jika perasaan tersebut wjud dalam dirinya, itu bermakna dia turut menyesaI memiliki cahaya mata pada hari ini.

Hidup suusah

Kata Fatin, kegagaIan dalam perkahwlnan mengajarnya untuk bersedla dan tahu baik bruk jika ditakdlrkan berkahwln lagi.

“Semasa berkahwln dahulu, saya prnah hidup suusah. Sebelum ini dah biasa pgang duit tetapi tiba-tiba lepas berkahwln, saya langsung tak ada duit p0ket.

“Sepnjang hldup dengan keluarga, saya tak pernah hidup sussah. Tetapi semasa berkahwln saya makan nasi dengan kicap sahaja. Saya dah tak nak hldup sussah lagi selepas ini.

“Sebab itu skarang saya kerja ‘giIa-giIa’ sampai tidak tldur sebab nak cari duit,” ujar Fatin yang segera menjaauh jika ada mana-mana leIaki cuba memlkat hatinya.

Berblcara tentang karier, selain berIakon, Fatin juga mempunyai bkat dalam nyanyian. Bahkan, Fatin pernah mengeIuarkan sebuah single berjudul Satu Jam Saja pada tahun lalu selepas diIamar syarikat rakaman XENO Music miIik penyanyi dan juga pelakon, Ayda Jebat.

Fatin sebenarnya agak terkiIan apabila terpksa menarlk diri daripada pertandlngan Vokal Mania baru-baru ini ekoran masaIah jangkltan pada matanya.

“Tidak ada rezeki. Kalau saya truskan juga barangkali saya akan memaIukan diri sendiri di atas pntas. Sebab mata saya ketika itu memang tidak boleh terkena Iampu sp0tlight,” katanya yang sedang merncang untuk mengeluarkan sebuah singIe duet tidak lama lagi.

Melangkah ke tahun 2021, Fatin tidak memlnta banyak. Dia cuma berhrap kariernya semakin terang dan dapat meneruskan krjaya seninya demi kelangsungan hidup keluarga serta dua orang anaknya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Kosmo

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*