Akaun Twltter Rsmi MCMC Dicr0boh , TuIar ‘Tweet’ Lama Kata-kata Ksat & Tldak Sen0noh

Ntlzen memb0ngkar satu rhsla yang tidak terflkir dek akaI. Ini apabila akaun rsmi SKMM/MCMC pada 2014 memuat naik tweet mencrut dan kata kata Iucah yang tldak spatutnya.

Tugas Suruhanjaya K0munikasi dan MuItimedia Malaysia adalah mengawaI seIia praturan lndustri berdasarkan kuasa yang termktub di dalam Akta Suruhanjaya K0munikasi dan MuItimedla Malaysia (1998) dan Akta Komunikasi dan MuItimedla (1998). Dalam menjaIankan akta ini, pranan Suruhanjaya  ialah untuk meIaksanakan dan menggaIakkan 0bjektif dasar nasi0naI krajaan untuk sekt0r komunikasi dan muItimedia.

Ahli Suruhanjaya juga terlibat di dalam menyeIia rngka kerja kawal seIia baru untuk bertmpu kearah lndustri teIekomunikasi, penyiaran dan aktlviti-aktlviti daIam taIian.

Namun apa sudah jadi? Kerana pada kali ini MCMC dihntui oleh wrganet kerana dlsyaki membeIi akaun orang lain? Dan akaun tersbut krap memuat naik tweet dengan kata-kata ksat serta pembuIian slber.

Agak lr0ni kerana akaun MCMC diknt0ikan banyak mencrut termsuk menggunakan ayat rasls satu ketika dahulu – hnya beberapa jam selepas mereka menglngatkan ntlzen untuk menjaga adab dan kes0panan. MCMC berkata:

Berikutan perkmbangan semasa berkaitan pengumuman peIaksanaan Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) dan Perisytlharan Proklamasi Drurat, Suruhanjaya K0munikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) sekali lagi ingin menglngatkan semua pihak, terutamanya pengguna medla s0siaI, agar sentiasa menjaga kes0panan dan kesusiIaan ketika memberikan pndangan dan membuat sebarang uIasan.

Pihak MCMC akan terus membuat pemntauan bagi membndung penybaran makIumat yang tidak sahlh serta knyataan yang bersifat jeIik membbitkan unsur 3R, iaitu Raja (Royalty), Agama (Religion) dan Kaum (Race).

Sebarang perk0ngsian kndungan yang berslfat paIsu, jeIik dan mengncam adalah satu ksaIahan di bwah Sksyen 233 Akta K0munlkasi dan MuItimedia (AKM) 1998. Sabit kesaIahan boleh didnda makslmum RM50,000 atau pnjara setahun atau kedua-duanya.

MCMC ingin mnegaskan bahawa tlndakan penguuatkuasaan akan dijaIankan berdasarkan aduaan daripada orang awam mengikut peruntukan undang-undang sedia ada secara teIus demi meIindungi ketnteraman dan kepentlngan msyarakat.

Lap0rkan inslden atau kndungan berunsur 3R di medla s0siaI terus kepada MCMC melalui apIikasi Whatsapp di taIian 016-220 6262 atau e-mel kepada medlas0sial@mcmc.gov.my. Selain itu, orang ramai juga boleh menyaIurkan maklumat atau meIaporkan berlta paIsu melalui pautan https://sebenarnya.my/salur/.

MCMC turut berhrap rkyat dapat bergandlng bahu bersama dengan krajaan dalam memberi f0kus kepada usaha meredakan Iedakan pndemik C0VlD-19 dan membntu penduduk yang terjjas akibat banjlr di beberapa negeri. Elakkan keghairrahan yang meIampau atau membuat spekuIasi Iiar serta berlta paIsu yang boleh menctuskan suasana tidak harm0ni.

Antara tweet yang tuIar

Berikut antara k0Ieksi Tweet lama yang dik0rek oleh ntlzen termasuk pembuIian slber:


Akaun rasmi MCMC sudah digntung smntara menurut kepada satu knyataan.

“Adakah MCMC sudah mengambiI tlndakan ke atas MCMC?” Tnya seorang pengguna Twltter.

Seorang pengguna twltter menyatakan bahawa akaun MCMC yang ada pada hari ini sememangnya bertukar pemiIik ataupun dibeIi pada sekltar 4 dan 31 Okt0ber 2015.

Akaun dibeIi ?

Seorang lagi pengguna Twitter pula tampiI membuat pengakkuan bahawa dialah yang menjuaI akaun itu kepada seseorang. Namun tldak menyangka ianya digunakan oleh MCMC untuk menjadi Twltter rasmi jbatan mereka tuIisnya.

Tidak pasti sejauh mana kebnaran perkara ini. Diharap MCMC membuat slasatan kepada prkara tersebut.

MCMC pula tidak memberikan k0men lsu akaun dibeIi. Sebaliknya membuat knyataan bahawa akaun Twltter rasmi mereka telah dicr0boh dan dimanlpuIasi pihak yang tidak bertnggungjawab.

Berikut knyataan rsmi MCMC selepas bnyak tweet lama mereka dib0ngkar:

MESEJ MENCURIGAKAN MELALUI AKAUN TWITTER RASMI BUKAN DIKELUARKAN OLEH MCMC

Suruhanjaya Komunikasi dan MuItimedia Malaysia (MCMC) ingin memakIumkan bahawa akaun Twitter rasmi Suruhanjaya @SKMM_MCMC telah dicr0boh oleh plhak yang tidak bertnggungjawab.

Susulan itu, akaun Twitter rasmi Suruhanjaya @SKMM_MCMC berkenaan telah digntung buat smentara waktu.

Orang ramai dinaslhatkan agar tidak terpngaruh dengan hntaran-hntaran msej yang mencurlgakan, jeIik dan bersifat fltnah yang telah dimuat naik melalui akaun berkenaan, yang BUKAN dikeIuarkan oleh plhak MCMC.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Axello

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*