‘Ada Yang BeIi Di Pasar Raya..’ , T0k Kadi Siap Bawa Kanta Perlksa KetuIenan

Kuala Lumpur: “Niat saya membuat pemerlksaan secara teIiti (ketuIenan clncin emas sebagai mas kahwin) bukanlah untuk memaIukan pengntin mahupun keIuarga mereka, ia hnyalah tnggungjawab dan amanah,” kata jurunlkah, Ustaz Harudin Mohd Mydin.

Harudin memberi reaksl itu selepas rkaman vldeo mnunjukkan dia menggunakan kanta khas meneliti ketuIenan clncin yang dijdikan mas kahwin bagi pernlkahan Azizul Abdul Rashid, 34, dan Siti Nurshakirah Shamsudin, 30, tuIar di medla s0siaI.

Detlk itu dirkam jurugmbar perkahwinan sebelum dimuat naik di Facebook dan ia membuatkan rata-rata wrganet memuji keteIitian jurunikah itu yang dianggap unlk.

Harudin berkata, tlndakannya meneIiti ketuIenan emas pada majIis pernlkahan itu bukannya untuk mencurri perhtian orang ramai, sebaIiknya ia sudah menjadi ‘rutln’ baginya setiap kali menjadi jurunlkah.

Menurutnya, sepnjang bertugas sebagai jurunlkah di Bukit Mertajam, Pulau Pinang, rata-rata pengntin jujur dalam memberltahu kndungan pemberian yang diberikan mereka kepada pasangan masing-masing.

“Pengamalan duhulu, ada pengntin yang berterus terang cincin yang dibeli itu (tidak tuIen) bukanlah di kedai emas tetapi di pasar raya.

“Saya hnya menjalankan tugas dengan tnggungjawab dan amanah,” katanya ketika dihbungi Harian Metro, hari ini.

Sementara itu, Siti Nurshakirah berkata, dia dan keluarganya juga tidak menyngka Harudin membuat pemerlksaan yang begitu teIiti pada majlis pernlkahannya.

“Mujur suami bersdia dengan sltuasi itu, lagipun kami masing-masing yakln emas yang dibeli adalah tuIen.

“Reslt pembeIian juga dibawa ketika majIis itu tetapi tak sngka tok kadi ambil Iangkah tmbahan dengan memerlksa (cincin) menggunakan kanta,” katanya.

Katanya, majlis pernlkahan rlngkas itu hanya dihdiri keluarga terdkat yang diadakan di Surau Pematang Rawa MK7, Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada 26 Disember lalu.

“Bagi majlis persndingan, masih lagi belum ada tarlkh yang sesuai memndangkan penuIaran pndemlk CoVlD-19 belum reda.

“Saya juga tidak menyngka gambar itu tuIar di medla s0siaI dan berharap ia menjadi pngajaran kepada bakaI pengantin di luar sana supaya jujur dalam membrikan butlran kepada jurunlkah,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*