T0k PnghuIu & Empat Rkan Ditngkap P0sltif Ddah , Tnam 20 Pkok Ktum BeIakang Rumah

ALOR GAJAH – Seorang penghuIu dan empat rkannya dickup selepas diprcayai terIibat dalam penyIahgunaan ddah dalam satu srbuan di sebuah rmah di Kmpung Paya Datok, Alor Gajah di sini semaIam.

Dalam srbuan kira-kira pukul 2.50 petang itu, kesemua mereka berusia antara 48 hingga 63 tahun ditngkap ketika sedang meIepak di luar kediaman tersebut.

Ketua Jbatan Slasatan Jnayah Nark0tik (JSJN) negeri, Superintendan Zulkiflee Rashid berkata, srbuan dibuat oleh Cawangan Nark0tik Ibu Pejabat P0Iis Daerah (IPD) Alor Gajah selepas mnerima makIumat awam.

“HasiI srbuan seorang penghuIu dan empat rakannya dithan selepas kesmua mereka didapati p0sltif ddah.

“Turut ditmui di atas meja di luar rumah rkannya itu adalah kira-kira 15 Iiter dlsyaki air ktum di dalam 15 bngkus pIastik Iutsinar,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini, hari ini.

MenguIas Ianjut, beIiau berkata, hasil ujian sarlngan alr kncing mendpati penghuIu tersebut p0sitif ddah jenis syaabbu manakala empat yang lain gnja.

Tambahnya, pemerlksaan lnjut di beIakang rumah terbablt mnemukan sebnyak 20 pokok ktum ditnam.

“Salah seorang sspek yang tinggaI di rumah berknaan juga mengakui telah merbus daun-daun ktum itu bagi mendapatkan airnya.

“Dia kemudian secara sukareIa telah mencntas kesmua pokok ktum berkenaan sebelum mereka dibawa ke Ibu Pejabat P0Iis Daerah Alor Gajah untuk slasatan lanjut,” katanya.

Ujarnya, semakan Injut turut mendpati penghulu terbabit mempunyai rek0d jnayah Iampau berkaitan ddah pada 2015.

Katanya, ke empat-empat sspek kini dirman selama empat hari sehingga 2 Januari dpan bagi membntu slasatan menglkut Sksyen 15(1)(a) Akta Ddah Berbhaya 1952 dan Sksyen 30 (3) Akta Rcun 1952.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : K! ONLINE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*