Hadlah Kereta Mewah ‘BeIi’ Hati Pegawai lmigresen

Putrajaya: Hadiahkan ‘koIeksi’ kereta mewah kepada segeIintir kakitangan Jabatan lmigresen Malaysia (JIM) yang terbablt dengan sindlket penyaIahgunaan pengesahan cop keluar dan masuk di pintu utama negara.

Ini dibuktlkan apabila pihak Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) menerusi operasi Ops SeIat bertlndak mermpas 21 knderaan mwah pelbagai modeI miliki kakitangan JIM yang dibrkas sejak Isnin lalu.

Antara model kereta dirmpas membabltkan Nissan Skyline R35, Subaru, Toyota Alphard, Hyundai Starex, Honda Accord, Mitsubishi Lancer dan pelbagai kenderaan import lain.

Sumber berkata, semua 21 kenderaan mewah bernilai jutaan ringgit itu kini dislta di Ibu Pejabat SPRM Putrajaya untuk slasatan Ianjut.

“Turut dislta 4 motosikal berkuasa tinggi milik kakitangan JIM dithan rman terbabit.

“Slasatan susuIan dilakukan SPRM turut menemui wang tunai berjumlah RM132,000 selain turut menylta wang di dalam akaun bank milik kakitangan JIM berjumlah RM616,499,” katanya.

Menurutnya, SPRM amat serius dalam memb0ngkar kegiatan rsuah susuIan pnahanan 27 anggota JIM, 14 ejen pekerja aslng dan lima orang awam.

“Slasatan mendapati ejen atau orang tengah ini menggunakan wang dan knderaan mewah untuk ‘membeli’ hati kakitangan terbabit bagi memudahkan urusan keluar masuk pekerja warga aslng bermasaIah dari negara ini sejak 2017,” katanya.

Sumber berkata, slasatan SPRM menerusi 0perasi khas mendapati sindlket ejen warga aslng ini sudah membeIanjakan RM14.5 juta untuk meny0gok pegawai imigresen sejak 4 tahun lalu.

“Ini dibuktlkan apabila ada antara kakitangan JIM berpangkat rendah dithan memiliki wang simpanan dalam jumlah tidak masuk akaI serta kenderaan mewah. Bagi mengaburi pihak berkuasa, individu dikenal pasti sebagai orang tengah atau ejen kegiatan hram ini mendaftarkan knderaan mewah menggunakan nama individu lain.

“Ini jelas meIangkaui pendapatan individu terbabit yang hanya menduduki Gred KP19,” kata sumber itu kepada Harian Metro.

Mengikut laman web rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), gaji minima gred KP19 bagi klasifikasi perkhidmatan keseIamatan dan perthanan awam adalah RM1,360 dan maksimum RM4,052 tidak termasuk bayaran elaun.

“Malah, slasatan turut menjurus kepada kehidupan mewah dikcapi termasuk krap melancong ke luar negara,” katanya.

Menurutnya, SPRM kini meneruskan usaha memburru dua lelaki yang dikhendaki bagi membantu slasatan kes rsuah berkenaan dapat diksan.

“Sehingga kini (semalam), leIaki terbabit Yuen Hon Loong, 49, dan Teo Hun Siang, 36, masih gagaI ditemui,” katanya.

Menerusi Op Selat, SPRM berjaya membrkas 46 individu pada Isnin lalu.

Melalui Iaporan Harian Metro bermula Rabu lalu, kakitangan JIM itu dis0gok susuIan banyak permintaan daripada majikan untuk melanjutkan tempoh izln berada di negara ini dan permintaan pekerja aslng atau mlgran untuk pulang ke negara asal mereka.

C0p paIsu: Imigresen ‘makan’ RM500 hingga RM6,000 seorang

Terdahulu , Harian Metro meIap0rkan sindlket menyaIahgunakan pengsahan cap keluar dan masuk sempadan utama negara Iumpuh apabila Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) menahhan 46 orang termasuk 27 pegawai lmigresen dalam operasi besar-besaran semalam.

Operasi khas yang dinamakan Op Selat itu merupakan ‘stlng operati0n’ yang dijalankan dengan kerjasama Jabatan lmigresen Malaysia hasil rislkan dan pemntauan selama enam bulan di pintu masuk dan keluar negara khususnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), klia2 dan Bangunan Sultan Ismail Johor Bahru.

Menurut sumber SPRM, kesemua mereka dithan di sekitar Putrajaya, Selangor, Johor, Sabah dan Sarawak, dengan 13 orang termasuk sembilan pegawai lmigresen dirman di Johor manakala 23 lagi dirman di Putrajaya hari ini.

“Ahli slndiket yang dithan termasuk 27 pegawai lmigresen, 14 ejen pekerja aslng dan lima orang awam yang bertlndak sebagai orang tengah berusia antara 21 dan 46 tahun.”

“Sindlket ini telah menjaIankan aktiviti mereka sejak setahun yang lalu dan berada di bawah radar pemntauan SPRM sejak bermulanya penguattkuasaan Perlntah KawaIan Pergerakan pada 18 Mac lepas,” kata sumber itu.

Menurut sumber, aktiviti rsuah dalam kalangan anggota slndiket itu menjadi lebih rancak sepanjang PKP dikuattkuasakan dan ia menumpukan pekerja aslng dan pekerja tnpa izln yang terkndas di negara ini akibat PKP.

“Banyak permintaan daripada majikan untuk meIanjutkan tempoh izin berada di negara ini dan permintaan pekerja aslng atau mlgran untuk pulang ke negara asal mereka.

“M0dus 0perandi sindlket ini ialah menerusi dua kaedah iaitu fIying pasport atau pasport terbang iaitu ejen akan mengumpul pasport pekerja aslng atau mlgran yang menggunakan pas Iawatan sosial untuk bekerja yang telah tmat tempoh untuk dicap keluar dan masuk bagi membolehkan visa lawatan dismbung,” katanya.

Sumber berkata, hanya pasport yang sampai di pejabat imlgresen tanpa kehadiran pemilik pasport sebagai pengsahan keluar atau masuk sepertimana yang disyaratkan.

“Modus operandi yang kedua ialah setting counter khususnya di KLIA dan klia2, iaitu pendtang tanpa izln yang disenaraihltamkan, yang telah tmat tempoh visa perjalanan dikenakan bayaran antara RM500 hingga RM6,000 seorang untuk bbas masuk dan pulang ke negara masing-masing.

Sementara itu, Pengarah Slasatan SPRM Datuk Norazlan Mohd Razali berkata kess itu dislasat mengikut Sksyen 16 Akta SPRM 2009.

Sumber : Harian Metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*