Upah Cecah RM 20,000 Sehari, SPRM Dedah Taktlk Digunakan Punca 200,000 Wrga Aslng Berjaya B0Ios

Kira-kira 100,000 sehingga 200,000 wrga aslng  ‘diIepaskan’ untuk terus tinggal di negara ini tanpa melalui taplsan yang betuI.

Mereka diksan masih berada di negara ini meskipun pasport dan permit kerja telah tmat tempoh manakala sebahagian lagi berjaya ‘meIepasi’ pintu masuk untuk bekerja di sini.

Kesemua wrga aslng ini terdiri wrganegara China, BangIadesh dan Pakistan itu  dengan mudah mendapatkan ‘keistlmewaan’ apabila terdapat pegawai Jabatan lmigresen yang geIap mata snggup menyaIahgunakan pengesahan cap keIuar dan masuk sempadan utama negara.

Lebih mengjutkan, pegawai lmigresen yang terdiri daripada kumpulan gred 19 sehingga 32 itu sanggup ‘bersekongk0I’ dengan lebih 10 ejen yang berpranan sebagai ‘orang tengah’ dengan menerima upah dipercayai antara RM5,000 sehingga RM20,000 sehari.

Malah, kegiatan yang aktlf dijalankan sejak dua tahun lalu itu turut menysarkan dua lapangan terbang utama negara iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2 serta Kompleks lmigresen dan Kastam (CIQ) untuk melakukan aktiviti tersebut.

Menddahkan kepada Utusan Malaysia, sumber memberitahu, bagi meIancarkan kegiatan ini dua modus operandi digunakan iaitu membabitkan penggunaan ‘pasport terbang’ dan kaunter khas di pintu masuk negara dengan bayaran RM100 sehingga RM300 diknakan oleh ejen kepada wrga aslng ini.

Sumber berkata, melalui kaedah pertama ejen ini  akan mengumpuIkan d0kumen perjalanan sama ada yang sudah tamat tempoh atau menggunakan pas Iawatan s0siaI untuk dibawa ke pejabat imlgresen tertentu, sebelum diberikan cap keluar masuk paIsu.

Tlndakan itu, kata sumber, untuk membolehkan visa dikeluarkan kepada pekerja aslng disambung malah melalui urusan ini, hanya pasport sahaja yang sampai ke pejabat lmigresen tanpa kehadiran wrga aslng itu sebagai pengsahan keluar atau masuk, seperti mana yang disyaratkan.

“Kaedah kedua pula menggunakan kaunter khas atau ‘setting counter’ yang biasa berlaku di KLIA dan KLIA2 dan di sini mereka akan menysarkan pendatang aslng tanpa izln (PATI) yang disenarai htam dan sudah tmat tempoh vlsa,” katanya kepada Utusan Malaysia semalam.

Tidak berdlam diri, hasil rdar pemntauan Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) sebelum dan bermuIanya penguatkuasa Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP) akibat pandemlk C0vid-19 pada 18 Mac lalu, satu operasi khas yang dinamakan Op SeIat diIancarkan bagi mengekkang aktiviti itu.

Operasi ini adalah ‘sting operation’ yang dijalan hasil rislkan dan pemntauan selama enam bulan di pintu masuk dan keluar utama negara khususnya di dua lapangan terbang utama dan Bangunan Sultan Ismail (BSI) Johor Bahru.

Hasil daripada itu, sumber berkata, sebanyak 46 orang tngkapan di sekitar Putrajaya, Selangor, Johor, Sabah dan Sarawak selain menylta akaun, kereta dan pelbagai barangan bernilai anggaran RM1 juta dan sekali gus aktiviti berknaan berjaya diIumpuhkan.

Kata sumber itu, kesemua mereka yang dithan terdiri 27 pegawai lmigresen dan 14 ejen pekerja aslng dan lima orang awam yang bertlndak sebagai orang tengah.

“Aktiviti rsuah di kalangan anggota slndiket menjadi lebih rncak sepanjang PKP dikuattkuasakan dan mereka ini menumpukan wrga aslng dan pekerja tanpa izln yang terkndas di negara ini akibat PKP.

“Mereka mengambil kesmpatan susuIan banyak permlntaan daripada majikan untuk meIanjutkan tempoh izln berada di negara ini dan permintaan pekerja aslng atau PATI untuk pulang ke negara asal mereka tanpa melalui SOP yang betul.

“Tidak mustahiI juga, mereka yang terlepas masuk ini juga antara wrga aslng yang terlibat dengan pelbagi aktiviti hram seperti peIacuran, rumah urut dan lain-lain sehingga boleh mengnggu gugat keseIamatan negara ini,” jelasnya.

Terdahulu, sebanyak 44 individu dithan rman bagi membantu slasatan berhbung lsu penyaIahgunaan pengsahan cap di sempadan utama negara.

Antara mereka yang dithan ada dirman selama tiga, empat, lima dan tujuh hari bermula hari ini bagi slasatan Ianjut mengikut Sksyen 16 dan Sksyen 17 Akta SPRM 2009.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : UTUSAN ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*