Nak Mohon Bntuan Susu Anak, MotosikaI PuIa Terbkar

Pasir Gudang: “Saya hanya fikir mahu seIamatkan anak saya,” kata Amran Rongi, 29, mencerltakan kembali detlk cmas motosikaI yang ditunggang bersama dua anak lelakinya r0sak lalu terbkar di laIuan motosikal Plaza Tol Senai, di Johor Bahru, Isnin lalu.

Kebkaran itu bagaimanapun berjaya dipdam atas tlndakan pantas seorang anggota poIis dari Balai P0Iis Senai yang pada ketika itu sedang bertugas di skatan jalan raya (SJR) Plaza Tol Senai.

Menurutnya, motosikal terpkai yang dibeli pada Ogos lalu adalah hasiI duit kumpul kerjanya sebagai nelayan.

“Lebih setengah tahun saya mengumpul duit bagi membeli sebuah motosikal untuk memudahkan pergerakan kami sekeluarga. Selama ini saya bekerja turun ke Iaut menumpang sampan atau bot ahli keluarga lain, apabila dapat hasil, saya akan dapat upah.

“Apabila dapat membeli motosikal trpakai, saya bercadang untuk mendaftarkan tiga anak saya di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) negeri, kerana dokumen seperti itu diperIukan bagi memudahkan saya untuk membuat permohonan bantuan daripada Baitulmal Johor,” katanya yang caccat tngan kiri sejak daripada lahir.

Dia yang mempunyai isteri dan empat anak berusia dua minggu hingga 10 tahun berkata demikian ketika ditemui di kediamannya di Kampung Orang AsIi Kuala Masai, dekat sini, hari ini.

“Upah saya sekitar RM30 bergntung kepada hasiI laut harian. Saya perlu menyarra keluarga dan mencari ikhtiar untuk teruskan kehidupan.

“Maafkan saya kerana saya tiada niat mahu susahhkan sesiapa. Saya buta huruf. Nak tngok arah jalan pun saya tidak tahu, mana angin bawa, saya pergi, tau-tau sampai,” katanya.

Amran berkata niatnya mahu pergi ke Baitulmal Johor kerana mahu meminta bntuan susu bagi dua anaknya.

“Saya mahu pergi ke Baitulmal Johor bagi meminta susu untuk bayi dan anak ketiga saya berusia sethun, tetapi hajat saya tidak sampai kerana saya sudah jauh dari rumah maIah mot0sikal juga r0sak truk sehingga tidak boleh digunakan lagi.

“Niat saya untuk ubah kehidupan keluarga saya, namun mungkin belum sampai rezekinya. Saya harus kembali dengan rutin harian turun ke Iaut dan mengumpul simpanan semula supaya pada masa sama anak-anak saya dapat makan,” katanya.

Sementara itu, keluarga maIang itu mendapat perhatian daripada Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) Johor menerusi program Foodbank YaPEIM.

Pengurus YaPEIM Johor, Tajul Ariffin Harun, berkata pihaknya menyumbang barangan keperluan asas sebagai inisiatif meringankan bban keluarga berkenaan terutama dalam menghadapi cbaran pandemlk C0VlD-19.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*