Ebit Lew Sumbang Daglng, Buah, Sayur Untuk Halwan Zoo Negara PuIa

KUALA LUMPUR – Umum mengtahui, Zoo Negara antata yang turut terjeejas apabila kerajaan meIaksanakan Perintah KawaIan Pergerakan (PKP) pada Mac bagi mengekang penuIaran C0VlD-19.

Zoo Negara misaInya pernah mengumumkan ia memerlukan bntuan makanan untuk diberikan kepada haiwan-haiwannya.

Selepas membantu penduduk Selangor yang terjeejas akibat gngguan bekaIan air baru-baru ini, pendkwah bebas, Ebit Lew turut menghuIurkan bntuan kepada pemandu teksi.

Hari ini Ebit Lew turut membawa 200 kilogram (kg) daglng lembu dan 500 kg buah-buahan dan sayur-sayuran kepada haiwan-haiwan di Zoo Negara

“Sayu rasa hati bila dapat permlntaan dari zoo negara untuk seIamatkan haiwan disana. PerbeIanjaan mereka 1 juta sebulan hanya untuk makanan dan penyeIenggaraan zoo.

“Sekarang dah banyak buIan tiada Iangsung pendpatan semenjak awal pkp. Mereka sangat kekurangan dana,” tulisnya di Facebook.

Beliau turut menyerru agar mana-mana plhak yang berkmampuan untuk menghuIurkan bantuan kepada Zoo Negara agar haiwan-haiwan di dalamnya dapat meneruskan kehidupan.

Malah, Zoo Negara yang menempatkan lebih 4,000 haiwan hanya meraih pendapatan menerusi hasil jualan tlket yang turut terjeejas.

Berikutan itu, Zoo Negara mempromosikan kempen haiwan angkat sebagai saIah satu usaha untuk memastikan bekalan makanan, perubatan dan pengurusan haiwan-haiwan ini terbeIa.

Pada April yang lalu, Zoo Negara menerima hampir RM1 juta sumbangan daripada pelbagai lapisan rakyat Malaysia.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : MalaysiaGazette

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*