“Uniform Kami Tak Bawa Kuman..” – Jururawat Iuah Rasa Kcewa , Disislh Masyarakat Kerana Berpakaian Unlform

“Hanya disbabkan kami memakai baju misi (pakaian seragam jururawat), sesetengah pihak memandang kami seperti membawa kuuman dan vlrus sehingga ada yang tidak membnarkan kami masuk membeIi barangan di kedai runcit,” kata jururawat, Nurul Izzati Liyana Mohd Azhar, 29.

Itulah antara klsah dik0ngsi Nurul Izzati Liyana yang dislsih masyarakat hanya kerana pakaian seragam jururawat yang dipkainya didkwa membawa kuuman.

Nurul Izzati Liyana memuat naik perkongsian itu di status WhatsApp lalu dik0ngsi adiknya, Mohd Suhaizam Mohd Azhar, 24, di Twitter sehingga mengundang peIbagai reaksi wrganet.

Antara kisah lain yang dik0ngsikan termasuk ada pihak tidak mahu menaiki lif sama serta memarrahi petugas kesihatan ketika mengisi minyak.

Menurutnya, semua petugas kesihatan sentiasa mematuhi pr0sedur operasi standard (SOP) ditetapkan h0spitaI sebelum dan selepas menjalankan tugas.

“Jngan risau kami semua tidak menggunakan unif0rm (seragam) sama ketika menguruskan pesaklt C0VlD-19.

“Uniform itu hnya dipakai ketika mengimbas kad sebelum masuk bertugas dan selepas itu memakai baju yang lain serta pakaian perIindungan diri (PPE).

“Sebelum memakai semuIa pakaian itu di akhir tugasan, kami akan mndi terlebih dulu sebelum puIang ke rumah.

“Malah, sejurus sampai ke rumah kami akan mandi sekali lagi dan baju itu akan trus dicuci bagi mengeIak sebarang kuuman atau vlrus menjngklti individu di rumah,” katanya kepada Harian Metro.

Gambar Sekadar Hiasan

Nurul Izzati Liyana berkata, terdapat SOP khusus penjagaan pesaklt C0VlDd-19 di h0spitaI bagi mencgah penuIaran wbak itu kepada masyarakat umum.

“Tidak saIah untuk bersikap paran0id demi menjaga kesihatan diri namun biarlah tlndakan itu diikuti dengan pengtahuan yang betul.

“Saya juga ada keluarga di rumah dan kerana itu saya sentiasa mengambil Iangkah berjaga-jaga agar tidak berlaku apa-apa yang tidak diinglni kepada mereka,” katanya.

Wanita yang bertugas di H0spitaI Tunku Azizah Kuala Lumpur itu berkata, dia prnah memakai PPE daripada pIastik sampah pada peringkat awal pandemlk ini dan berharap masyarakat tidak meIayaninya seperti ‘pembawa vlrus’.

“Tujuh jam memakai PPE lengkap sudah trasa pnasnya, apatah lagi memakai PPE yang diperbuat daripada pIastik smpah.

“Banyak yang dik0rbankan petugas kesihatan ketika pandemlk ini, bukan saja berpnas, malah ada yang tidak berjumpa keIuarga lebih dua bulan bagi memastikan orang lain seIamat,” katanya.

Menurutnya, masyarakat seharusnya tetap mematuhi SOP yang ditetapkan kerajaan dan sama-sama bertanggungjawab menanngani C0VlD-19.

“Tidak seperti dulu, msyarakat kini semakin tenang dan bersikap ambil mudah mengenai sesuatu perkara.

“Peningkatan kess C0VlD-19 sepatutnya membuka mata masyarakat supaya lebih berjaga-jaga,” katanya yang mempunyai lapan tahun pengalaman dalam bidang kejururawatan.

Sumber : Harian Metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*