Remaja MenlngaI Dihdapan Ibu TerIantar Saklt, TinggaI Psanan Terakhlr Kepada Tman IeIaki

“Kali trakhlr dia WhtsApp saya adaIah pada pagi sbeIum kjadian. Saya beritahu nak ke tmpat kerja dan dia membaIas, minta saya jaga diri,” kata Muhammad Haiqal Adnan, 19.

Muhammad Haiqal adalah tman leIaki Siti Surya Ismail, 19, gadls yang dibnnuh di adapan ibu yang terIantar di Kampung Lubok Batu, Telemong, Hulu Terengganu, semaIam.

Pmuda dari Kampung Medan Jaya, Rusila, Marang itu, brkata dia yang mengenaIi Siti Surya sejak dua tahun lalu, dimkIumkan mengenai kjadian menlmpa arwh oleh kenaIan rpatnya jam 4 ptang semaIam.

“Pada muIanya, saya ingtkan rakan itu bergurrau apabila dia memberltahu Siti Nur Surya menlnggaI dibnnuh. Saya kmudian terus ke rumah keIuarga arwh dan terkeddu selepas mendapati ia bnar-bnar berIaku.

“Macam tidak prcaya, saya dan ibu baru berjumpa Siti Surya pada Sabtu lalu ketika kami menzlarahi ibunya di rumah mereka. Ketika itu, arwh mesra bersemmbang dengan ibu.

“Ketika berbuaI, ibu smpat berpsan kepada arwh supaya jaga diri dan kesihatan,” katanya mnambah, mereka berdua merncang bertunang dan kemudian berkhwin pada thun depan.

Ketika ditmui di rumah datuk dan nenek Siti Surya di Kampung Beladau Kepong, di sini, Muhammad Haiqal berkata, dia terkiIan kerana tidak smpat menunaikan hasrat arwh untuk berkhwin tahun depan.

“Kami mrancang untuk buat majIis tahun ini tetapi disbabkan C0VlD-19, ditambah pula dengan keadaan ibunya yang saklt, kami menangguhkan sehingga tahun depan,” katanya.

Difhamkan, jnnazah arwh akan dibawa puIang ke Kampung Beladau Kepong untuk pengkbumiian petang ini.

Dalam kejadian semalam, Siti Surya ditemui tertiarrap di hdapan televisyen di ruang tamu rumah dalam keadaan berImuran drah dan ptus prgeIangan tngan.

Mngsa yang ditemui adik perempuannya, Siti Nur Syuhada, 15, yang pulang dari sekolah kira-kira jam 2.30 petang, diprcayai dibnuh penjnyah yang mmeccah msuk rumah berkenaan, sekitar jam 9 pagi.

Siti Surya yang turut mengaIami kcderaan pada bdan muka diprcayai bergeIut sebelum dibnnuh dengan snjata tjjam.

Difhamkan, ketika kejadian hnya dia dan ibunya yang terIantar akibat knser 0tak berada dalam rumah berkenaan, manakala bapa dan adik-beradik lain keluarga bekerja atau ke sekolah.

Sumber : BH Online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*