KPD Sungai Buloh Sifatkan Dkwaan Judl Fltnah , Penduduk Setempat TampiI Perthankan Peniaga Burger

D4kwaan wujud kegiatan perjudlan di Bandar Baru Sungai Buloh seperti yang tuIar dalam laman sosial Facebook petang semalam hanya t0hmahan.

Ketua Polis Daerah Sungai Buloh, Superintendan Shafa’aton Abu Bakar, berkata individu terbabit tidak pernah tampiI memakIumkan kepada p0Iis kewujudan premis judl dan penjuaIan r0kok seIudup oleh warga aslng dari Aceh, di kawasan berkenaan.

Shafa’aton berkata, tlndakan peng4du itu memuat naik dua video secara langsung menerusi akaun Facebook Hot Burger Malaysia semalam boleh menimbuIkan fltnah dan mer0sakkan imej Ketua Polis Daerah Sungai Buloh, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sungai Buloh, Ketua Polis Balai Sungai Buloh, Polis Diraja Malaysia dan Ketua Polis Selangor.

“Ini kerana maklumat yang diberikan dalam video berkenaan tidak tepat sehingga boleh menj4tuhkan kredibiIiti poIis dalam menngani keglatan perjudlan di Sungai Buloh.

“Selepas pend3dahan video berkenaan, poIis melakukan enam s3rbuan ke atas premis seperti dituIarkan dalam Facebook Hot Burger Malaysia.

“Lima daripadanya k0song, manakala satu premis masih ber0perasi,” katanya dalam sidang media, di sini hari ini.

Beliau berkata, dalam s3rbuan itu poIis men4han dua lelaki warga BangIadesh dan mer4mpas empat tablet jenama jumper; satu tablet kawalan utama jenama jumper; satu unit modem dan wang tunai berjumlah RM114.

“Lima premis di tempat berlainan didapati dalam keadaan berknci dan poIis terpaksa menggunakan pem0tong b3si dan kuku kamblng untuk membuka pintu premis. Pemeriksaan dalam premis itu didapati tidak ber0perasi.

“Semua tangk4pan dan ramp4san dibawa balik ke IPD Sungai Buloh untuk tlndakan lanjut,” katanya.

Sepanjang tahun ini, Shafa’aton berkata, IPD Sungai Buloh melakukan sembiIan s3rbuan dengan kejayaan tujuh tangk4pan ke atas penjaga premis perjudlan; lapan tangk4pan pemain; lima ramp4san komputer riba dan 23 ramp4san tablet dengan jumlah wang tunai sebanyak RM546.

Beliau mempersoal motif individu yang menuIarkan video berkenaan dengan mend4kwa ny4wanya ter4ncam kerana membuat pend3dahan itu.

“Kita sedang meng3sannya dan akan memanggiInya dalam masa terdekat untuk menjalankan slasatan, termasuk mendapatkan maklumat mengenai pend3dahannya,” katanya.

Dalam video yang tuIar menerusi Facebook Hot Burger Malaysia yang dikongsikan pemilik akaun Facebook Asri Janggut, petang semalam, dia membangkltkan lsu kegiatan perjudlan di beberapa unit kedai dan kegiatan penjuaIan rok0k seIudup.

Selain itu dia turut mend4kwa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) dan p0Iis disy4ki menerima su4pan daripada sindlket yang menjalankan kegiatan h4ram berkenaan.

Sebelum ini Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, bert3gas akan mengambil tlndakan terhadap mana-mana pegawai atau anggota yang bersek0ngkol dengan sindlket terbabit.

Dua video dengan tempoh 13.28 saat dan 8.29 saat itu ditonton oleh jutaan orang.

Penduduk setempat tampil pert4hankan peniaga burger

Namun begitu, dalam satu lagi muatnaik oleh seorang penduduk setempat tampil mempert4hankan pemilik Hot Burger Malaysia yang membangkltkan isu keglatan perjudlan di beberapa unit kedai dan penjuaIan rok0k seIudup di Bandar Baru Sungai Buloh, semalam.

Menurut Azlan Zambry, apa yang dinyatakan dalam video tersebut benar-benar berlaku malah kedai rok0k seIudup milik w4rga Acheh itu dipercayai telah beroperasi di lokasi tersebut lebih 30 tahun.

“Apa yang berlaku dan dinyatakan adalah perkara benar. Sebagai contoh, kedai r0kok Ach3h yang dipaparkan di dalam video itu beroperasi lebih 30 tahun. Tidak pernah beruslk!,” katanya menerusi Facebook.

Video yang tular di Sungai Buloh adalah kawasan rumah dan saya tempat membesar..Apa yang berlaku dan dinyatakan adalah…

Posted by Azlan Zambry on Sabtu, 8 Ogos 2020

Azlan menambah, dia hanya mahu menyatakan keb3naran dan tidak bernlat untuk mengg4nggu slasatan poIis.

“Saya tidak berniat mengg4nggu slasatan poIis, tetapi ia perkara benar yang tidak perlu disangkaI selain lsu kedai judl yang wujud.

“Malah saya pernah meny4ksikan inslden r0mpakan dan t3takan yang berkaitan dengan kedai judl tersebut,” ujarnya.

Sumber : BH OnlineIsu Viral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*