JKN Sedang Mengesan K0ntak Rapat Jururawat P0sitif C0VlD-19 Termasuk Pesaklt Yang Pernah Dirawatnya

Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Perak sedang menjalankan aktiviti peng3sanan dan ujian sarlngan k0ntak rapat C0vid-19 termasuk semua pesaklt yang dirawat seorang anggota kesihatan di sebuah klinik kesihatan di Ipoh.

Pengarah Kesihatan negeri Datuk Dr Ding Lay Ming berkata, ia berikutan anggota kesihatan yang dimaksudkan merupakan k3s p0sitif C0vid-19 yang dilap0rkan semalam.

Beliau berkata, anggota kesihatan itu sudah menjalani sarlngan selepas menunjukkan g3jala jangkltan saluran pern4fasan di sebuah klinik kesihatan pada Rabu lalu sebelum ujian Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) C0vid-19 mendapatinya p0sitif pada keesokannya.

“Ketika ini, anggota terbabit sudah dimasukkan ke h0spital untuk menerima rawatan lanjut.Slasatan rapi untuk meng3san punca jangkltan masih dijalankan.”

“Sarlngan awal ke atas lima orang k0ntak keluarga yang tlnggal serumah dengan anggota ini didapati negatlf untuk C0vid-19,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Dr Ding berkata, pihaknya mengambil maklum mesej tular di media sosial membabitkan seorang lelaki yang m4rah terhadap tindakan anggota kesihatan itu masih menjalankan tugas meskipun mempunyai g3jala jangkltan saluran penafasan.

Terdahulu, tular di Facebook, seorang lelaki menyatakan isteri dan anaknya diminta untuk membuat sarlngan selepas seorang anggota kesihatan yang menjalankan tugas di kemudahan berkenaan p0sitif C0vid-19.

Turut dinyatakan, isteri dan anaknya menerima raw4tan daripada jururawat berkenaan ketika menjalankan pem3riksaan rutin di klinik kesihatan itu.

Mengulas lanjut, Dr Ding berkata, anggota kesihatan berkenaan sebelum ini mempunyai g3jala Influenza Like IIlness (ILI) dan bukan diletakkan sebagai p3sakit dalam slasatan (PUI) untuk jangkltan C0vid-19.

“Anggota itu juga tidak mempunyai s3jarah mengunjungi kawasan yang sedang di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Dip3rketatkan (PKPD) Secara Pentadbiran (TEMCO) di Kedah dan tiada sejarah k0ntak rapat dengan mana-mana k3s positif C0vid-19 sebelum ini.

“Sepanjang menjalankan tugas dalam tempoh ini, anggota ini sentiasa memakai pelitup muka dan mengamalkan kerap mencuci tangan dengan sabun dan air atau menggunakan pensanltasi tangan,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*