Warga Aslng Enggan Bayar Kos Kuarantln DibataIkan Pas, Kerajaan Sudah Belanja RM200,000 Sehari Untuk Makan PATI

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) memberi am4ran akan membataIkan Pas Lawatan Jangka Panjang warga aslng sekiranya mereka enggan membayar kos kuarantln C0vid-19.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata, keengganan mereka membayar kos kuarantln disifatkan telah menjejaskan usaha kerajaan Malaysia untuk meng3kang penularan C0vid-19.

“Mulai 24 Julai lalu, kerajaan telah mewajibkan semua warga negara Malaysia yang pulang ke negara ini dan warga negara aslng yang diberi kebenaran masuk, dikuarantln selama 14 hari.

“Justeru, bagi warga negara aslng, mereka dikehendaki menanggung sepenuhnya kos kuarantln berkenaan,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Tambah Khairul Dzaimee, dalam perkembangan berkenaan, pihaknya memberi am4ran warga aslng yang enggan membayar kos kuarantln C0vid-19 akan dibataIkan Pas Lawatan Jangka Panjang yang dimiliki mereka.

“Antara jenis pas yang terlibat ialah Pas Suami atau Isteri kepada warga negara, Pas Lawatan Kerja Sementara, Pas Lawatan Ikhtisas, Pas Penggajian (ekspatriat), Pas ‘Malaysia My Second Home’ (MM2H) dan lain- lain kategori.

“Jabatan ini menasihatkan supaya semua warganegara aslng dan rakyat tempatan mematuhi arahan dan peraturan semasa serta peka dengan pengumuman-pengumuman terkini dari agensi kerajaan berhubung langkah-langkah penc3gahan pandemlk C0vid-19.

“Mereka akan dikenakan tindakan undang-undang jika lngkar ar4han atau gagaI mematuhi Standard Operation Prosedure (SOP) yang telah ditetapkan,” tegas Khairul Dzaimee.

RM201,185 kos makan PATI sehari

Terdahulu, Utusan Malaysia melap0rkan bahawa purata RM201,185 sehari dibelanjakan kerajaan bagi menampung kos makanan 15,552 pend4tang aslng tanpa izln (PATI) yang dit4han di 14 depot Jabatan Imigresen di seluruh negara.

Ini bermakna, sebanyak RM36.61 juta dibelanjakan untuk menanggung PATI dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini. Kos itu menggunakan hasil kutipan kerajaan.

Kos tersebut tidak termasuk kos perubatan percuma kepada PATI, selain menempatkan beberapa pegawai perubatan di setiap depot bagi memberi rawatan awal sebelum mereka dibawa ke hospital.

Ini sekali gus menepis laporan media antarabangsa, AI Jazeera baru-baru ini yang mend4kwa Malaysia memberi Iayanan bruk dan diibaratkan seperti halwan terhadap PATI.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata, purata kos makanan setiap PATI RM12 sehingga RM14 sehari mengikut depot.

Katanya, dengan peruntukan tersebut, mereka makan empat kali sehari iaitu sarapan, makan tengah hari, minum petang dan malam.

“Menu makanan pula berkhasiat dan diluluskan Kementerian Kesihatan. Semua kos dan prosedur tersebut bagi memastikan hak asasi semua PATI terpelihara,” katanya kepada Utusan Malaysia di Putrajaya baru-baru ini.

Menurut Khairul Dzaimee, kebiasaannya PATI terpaksa berada di depot sebulan hingga dua bulan sebelum dihantar pulang ke negara asal masing-masing.

Justeru, kata beliau, pihak kedutaan diminta segera menyediakan dokumen perjalanan dan tiket balik kepada rakyat mereka yang dit4han didepot imigresen agar PATI dapat dihantar pulang dengan cepat.

Penghantaran pulang PATI berkenaan, turut membantu mengurangkan beban kewangan ditanggung kerajaan.

Selain itu, dedah Khairul Dzaimee, kebanjiran PATI menyebabkan lapan daripada 14 depot tah4nan melebihi kapasiti dan mengalami kes3sakan.

Katanya, sehingga 19 Julai lalu, terdapat 15,552 PATI ditempatkan di depoh-depot imigresen seluruh negara berbanding kapasiti sebenar hanya 12,530.

“PATI tertinggi adalah rakyat Indonesla 5,259, diikuti Myanmar (3,969), BangIadesh (2,610), India (932), Vietnam (613), China (588), Thailand (400), Filipina (310), Nepal (230), Pakistan (209) dan lain-lain warganegara (432),” ujarnya.

Tambah Khairul Dzaimee, jumlah PATI yang diuslr dalam tempoh sama sebanyak 19,917.

Sumber : Utusan MalaysiaMalaysiaGazette

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*