PoIis Akan Guna CCTV Kesan Peserta Perhlmpunan Kes Najlb, Boleh Sablt KesaIahan Mengikut Akta

Pihak poIis akan mengesan mereka yang berhimpun di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, semasa keputusan perblcaraan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najlb Razak semalam menerusi kamera litar tertutup (CCTV).

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Mazlan Mansor, berkata ketika ini pihaknya sedang meneliti kesaIahan berhlmpun itu mengikut Akta Perhlmpunan Aman dan Akta Penc4gahan dan PengawaIan Penyaklt Berjangklt 1988.

Ini katanya, tindakan mereka yang berhimpun sudah menglngkari arahan yang ditetapkan berdasarkan siri perbincangan antara Ketua Polis Daerah Sentul dan penganjur perhimpunan, minggu lalu.

Katanya, antara perkara utama dibincangkan dalam pertemuan itu adalah kewajiban menjaga jarak khususnya sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) masih berkuat kuasa.

“Kita sampaikan kepada mereka apa yang perlu dilaksanakan dan saya percaya masyarakat sendiri sepatutnya sedar mengenai C0VID-19 yang masih menular di dalam negara. Kami benar mereka datang tetapi perlu menjaga diri masing-masing.

“Tetapi sebaliknya berlaku, dan apa yang dinyatakan dalam pertemuan itu tidak berlaku,” katanya kepada pemberita selepas perasmian Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul, pagi tadi.

Turut hadir, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim dan Pengarah Jabatan Slasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed.

Justeru Mazlan berkata, penganjur perhimpunan akan dipanggil bagi membantu slasatan kerana ingkar arahan yang diberikan oleh pihak berkuasa.

“Kita hanya menjangkakan seramai 800 ke 900 orang sahaja yang akan hadir tetapi (semalam) lebih yang datang,” katanya.

Ditanya mengapa tindakan tidak dilakukan segera oleh polis ketika penyokong berada di Kompleks Mahkamah semalam, Mazlan menjelaskan, polis tidak mahu mengeruhkan keadaan kerana nasihat serta am4ran sudah diberikan.

“Nasihat sudah dilakukan dan am4ran juga sudah diberikan…pun begitu mungkin kerana keghalrahan mereka yang hadir ia (arahan) tidak diendahkan.

“Kenapa mahu undang masalah, kerajaan juga sudah berkali-kali memberi am4ran dan nasihat. Ini (situasi perhimpunan) bukan kita jaga kita lagi… akhirnya pihak polis yang dipersaIahkan,” katanya.

Tambah Mazlan, lap0ran polis sudah dibuat oleh orang awam dan slasatan berhubung perkara berkenaan sudah dijalankan.

Perhimpunan menyokong Najlb semalam meng3jutkan rakyat Malaysia yang bimbang penularan C0VID-19 akan berlaku dalam kalangan mereka yang hadir berikutan tiada penj4rakan sosial, selain ribuan yang hadir di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur itu dilihat tidak mengendahkan ar4han yang ditetapkan.

Sumber : BH Online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*