Makcik ‘Gelang Pink’ & Anak Sedang Dirawat,Rupanya Disahkan Positlf C0VlD-19 Selepas Saringan Ke-2

Seorang pesaklt di bawah pengawasan (PUS) w4bak kor0navirus (Covld-19) yang tular makan di sebuah restoran di Meru Raya di sini telah dikenal pasti dan kini sedang menerima rawatan di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh.

Menurut sumber, wanita berusia 72 tahun itu diarahkan untuk menjalani kuarantln selama 14 hari selepas tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 4 Julai lalu.

“Saringan pertama yang dijalankan mendapati wanita tersebut negatlf, namun dipakaikan gelang tersebut serta diperintahkan menjalani kuarantln.”

“Kejadian itu pula berlaku di sebuah kafe pada 6 Julai lalu bersama keluarganya setelah tiba dari Selangor untuk sarapan sebelum menjalani kuarantln di rumahnya sedangkan gambar itu baharu sahaja tular kelmarin,” katanya.

Menurutnya, saringan kedua selepas 13 hari menjalani kuarantln mendapati wanita tersebut p0sitif dan telah dimasukkan ke hospital sejak 17 Julai lalu.

“Wanita itu kini masih dalam rawatan C0vld-19 di hospital terbabit bersama anak lelakinya setelah ujian kali kedua didapati positif.

“Berdasarkan penjelasan daripada pihak kesihatan, volume (kandungan) virus adalah kurang dan rlsiko menjangklti juga kurang,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz ketika dihubungi mengesahkan perkara itu setelah slasatan dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Pada masa sama, Exco Kesihatan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Perak, Ahmad Saidi Mohamad Daud berkata, kerajaan negeri memandang serius isu berkaitan peIanggaran SOP oleh wanita berkenaan.

Beliau turut menasihatkan orang awam agar sentiasa mematuhi SOP memandangkan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) masih berjalan dan kes C0vid-19 juga masih bertambah di negara ini.

Sumber : Sinar Harian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*